BP-horizontal-bel-tekst

Sprinterska zmaga v roke Švedinji Elviri Oeberg

Na prvi tekmi svetovnega pokala v biatlonu v letu 2023 so biatlonke nastopile na 7,5-kilometrskem sprintu. Na Pokljuki se je zmage veselila 23-letna Švedinja Elvira Oeberg. Slovenke danes niso imele svojega dne, tako da se jim žal ni uspelo uvrstiti na zasledovalno tekmo. 


Na Pokljuki so biatlonke tekmovale na četrti sprinterski tekmi v tokratni izvedbi svetovnega pokala. Prvo mesto si je pritekla in pristreljala Švedinja Elvira Oeberg, ki je bila nezgrešljiva na strelišču, poleg tega pa je imela drugi čas teka. To ji je prineslo drugo zmago na tekmah za svetovni pokal v sprintu n šesto v karieri. Za 23-letno Švedinjo je to sicer prva zmaga na tekmah svetovnega pokala na Pokljuki.


»Zelo sem vesela. V teku se nisem počutila najboljše, morda zaradi visoke nadmorske višine. A zelo sem zadovoljna, da sem bila zbrana na strelišču,« je povedala zmagovalka Elvira Oeberg.


Vodilna tekmovalka svetovnega pokala Julia Simon je z vsemi pokritimi tarčami tokrat zasedla drugo mesto, zaostala je za slabih sedem sekund. Francozinja je v letošnji sezoni že stala na stopničkah svetovnega pokala v sprintu, saj je bila tretja v Hochfilznu.


Tretje mesto si je tokrat priborila Italijanka Dorothea Wierer, ki je bila prav tako natančna na strelišču, v cilj pa je pritekla z zaostankom 18,7 sekund za vodilno Švedinjo.


Slovakinja Paulina Batovska Fialkova je bila četrta, Čehinja Marketa Davidova peta, Nemka Denise Herrmann – Wick, najhitrejša v teku, pa šesta.


Slovenske biatlonke tokrat niso imele svojega dne, veliko težav so imele namreč na strelišču. Posledično se žal nobeni izmed slovenske trojice ni uspelo uvrstiti na sobotno zasledovalno tekmo. Anamarija Lampič je sicer imela tretji čas teka, a kar šest zgrešenih strelov je bilo preveč za lovljenje visoke uvrstitve. Na koncu je bila z zaostankom dveh minut in 54 sekund 69.


»Ne gre zmeraj. Danes nisem bila zadovoljna s streljanjem leže. Vem, da sem sposobna imeti ‘nulo’ in bi jo morala imeti. Še vedno zelo niham – več je zgrešenih strelov kot zadetih. Tudi tekaško ni bilo dobro. V času praznikov sem bila bolna in sem tri dni ležala, zaradi česar nisem na nivoju, kakor sem bila v Hochfilznu. Čutim posledice na telesu in v pekočem grlu, a vseeno nisem toliko zgubila, držim nek nivo. Daleč od tega, da bi bilo slabo, današnja tekma je dobra izkušnja. Iz tekme v tekmo se učim, potrebujem jih čim več, sploh da pridem na tekaški nivo, kjer sem bila,« je po nastopu povedala Anamarija Lampič.


Polona in Živa Klemenčič sta se uvrstili tik za reprezentančno kolegico. Polona Klemenčič je bila s tremi zgrešenimi streli 70. (+2:59.8), Živa Klemenčič pa 71. z dvema kazenskima krogoma in zaostankom treh minut ter sedmih sekund in pol.

“Po letošnji sezoni so bila pričakovanja zelo velika. Zasledovanje je bilo nekako samoumevno. A moram se sprijazniti s tem in to pozabiti,” pa je pokomentirala Polona Klemenčič. Njena sestrična Živa je dodala: “Tekma je bila težka. Med prazniki sem imela covid-19. Z današnjo tekmo sem se vrnila v tekmovalni ritem in se pripravila za nedeljsko štafeto.”

Biatlonska javnost je pogledovala tudi proti trikratni olimpijski prvakinji in lanski zmagovalki skupnega seštevka Norvežanki Marte Olsbu Roeiseland, ki je po številnih zdravstvenih težavah nastopila prvič v sezoni. “Danes je bila tekma res težka,” je po 16. mestu povedala 32-letna Norvežanka, vseeno zadovoljna s prvo predstavo.


V petek bo na Pokljuki na sporedu še moški sprint.