BP-horizontal-bel-tekst

Biatlonski začetek leta 2023 z ženskim sprintom

V četrtek se na Pokljuki z ženskim sprintom ob 14.20 začenja druga tretjina svetovnega pokala v biatlonu. Pod drobnogledom bo predvsem norveška šampionka Marte Olsbu Roeiseland, ki se po vrsti težav vrača na tekmovanja.

 

Dvaintridesetletna kraljica biatlona je začetek sezone izpustila zaradi slabe pripravljenosti. Tej je botrovala marčevska okužba s koronavirusom, po novih težavah z zdravjem jeseni, pa je morala še enkrat v pripravljalni proces.

 

A vrsta tekmic, na čelu s Francozinjo Julio Simon, bo zanesljivo skušala braniti že osvojenov boju za kristalni globus. Vsekakor ne gre spregledati, da je ženska konkurenca zelo pisana in da ji Švedinja Elvira Oeberg, Italijanka Lisa Vittozzi, Nemka Denise Herrmann, druga Norvežanka Ingrid Landmark Tandrevold, Švedinja Linn Persson in druge ne bodo prepustile prestola brez boja.

 

Trikratna olimpijska prvakinja Roeiseland bo tokrat v posebnem položaju. Na Pokljuki bo prvič v sezoni skupaj na tekmi z možem Sverrejem Olsbujem Roeiselandom, pa vendar ne bosta navijala drug za drugega. Sverre je letos namreč začel sodelovati z Nemkami.

 

“Ni razloga, da Nemčija ne bi spet postala najmočnejša država v biatlonu,” je zanesljivo nekaj, kar ne sliši najraje niti njegova žena Marte niti norveška vrsta, z veseljem pa to povzemajo nemški mediji. Pokljuka pa za tekmovalko ne bo edino merilo, saj se je nazadnje izkazalo, da ji to prizorišče ne leži najbolj.

 

Soprogovo vodenje nemške ekipe pa je bilo tudi nekaj, kar je norveški biatlonki dalo razlog da vztraja, saj so mediji pisali, da je tekmovalka, ki je osvojila tudi 11 zlatih kolajn na svetovnih prvenstvih, na Pokljuki 2021 dve s štafeto, že razmišljala tudi o koncu kariere.

 

Močna Švedska vrsta napoveduje nove uspehe. Zaradi zdravstvenih težav bo sicer manjkala Hanna Öberg, je pa zato na Pokljuki Stina Nilson, ki je v biatlon iz smučarskega teka prestopila pred dvema sezonama in mediji bodo zanesljivo primerjali njene uspehe z dosežki Anamarije Lampič, pa tudi z Nemko Denise Herrmann, tretjo izstopajočo tekmovalko iz nekdanjega tekaškega tabora.

 

Francoska vrsta je imela med prazniki nekaj težav, saj so posamezni tekmovalci po kratkem oddihu iskali pogoje za snežni trening. Tudi v deželi galskih petelinov je bela odeja slabo obarvala zimsko krajino. A forma vodilne Julie Simon, ki je dobro delo nazadnje potrdila v Gelsenkrichnu na ekshibiciji, je vrhunska. Tam se je s Fabienom Claudom veselila nove zmage.

 

Avstrija letos pričakuje pozitiven učinek Pokljuke na Liso Thereso Hauser. Ta je tukaj nazadnje na SP na Rudnem polju osvojila kar tri odličja. “Čudovito se je vrniti sem,” je tik pred tekmami poudarila Tirolka, ki pravi, da bodo vsi po praznikih iskali povratek v tekmovalni ritem, četrtkov sprint pa bo razkril, komu je to uspelo najbolje.

 

Veliko je tudi neznank. V češki vrsti zaradi bolezni napovedujejo nastop štirih tekmovalcev in treh tekmovalk. Upajo, da se bo pridružila četrta. A najpomembnejše je, da je v solidni formi Marketa Davidova, svetovna prvakinja na najdaljši 15-kilometrski tekmi leta 2021.

 

Slovenija ima med dekleti dve močni orožji. Polono Klemenčič, ki je v tej sezoni našla stik s svetovnim vrhom, pa tudi Anamarijo Lampič, ki stalno poudarja, da gre za leto učenja, vseeno pa je v Hochfilznu že dokazala, da lahko ob dobrem streljanju že poseže tudi po stopničkah. Priložnost bo dobila tudi Živa Klemenčič.

 

Pri Lampičevi velja dodati, da je imela ob koncu praznikov rahle zdravstvene težave in vprašanje je, ali se bo to poznalo pri nastopu. Bodo pa vse naše tekmovalke imele močno podporo s tribun, saj Zavarovalnica Triglav že devetič v sklopu akcije Otroci Triglava omogoča ogled biatlonskih tekem več kot 2.500 otrokom.