BP-horizontal-bel-tekst

Na Pokljuki kar 282 tekmovalcev in tekmovalk

during IBU Biathlon World Championships 2021 Pokljuka, on February 14, 2021 in Rudno Polje, Pokljuka, Slovenia. Photo by Matic Klansek Velej / Sportida

Kar 31 držav bo med 4. in 8. januarjem 2023 imelo svojega predstavnika na BMW IBU svetovnem pokalu v biatlonu na Pokljuki. Na seznamu za nastop na četrtem prizorišču sezone 2022/23 je 138 biatlonk in 144 biatloncev. Poleg 282 tekmovalk in tekmovalcev bo na Rudnem polju še razširjeno spremljevalno osebje, skupaj kar 310 oseb.

Biatlon na Pokljuki premika meje in navijači bodo lahko od četrtka do nedelje spremljali vrhunske nastope biatloncev in biatlonk iz kar 31. držav. Največ predstavnikov bodo v ženski konkurenci imele Nemčija, Italija, Norveška in Švedska, po osem. Slovenske barve bo branilo sedem tekmovalk. V moškem delu bo Slovenija imela pet biatloncev, največ nastopajočih, osem pa bo prišlo iz vrst Norveške, Švedske in Nemčije.

Kot zanimivost, tarče in zahtevne pokljuške proge bodo poskušali podreti oz. premagati tudi tekmovalci iz biatlonsko bolj eksotičnih držav, kot so Avstralija, Moldavija, Belgija in Mongolija.

Med tistimi ostrostrelkami na tekaških smučeh, ki bodo deležne največ pozornosti zagotovo sodi vodilna v skupnem seštevku Francozinja Julia Simon in tudi Slovenka Anamarija Lampič, novinka v letošnji karavani svetovnega pokala. Pri moških bodo soji žarometov usmerjeni v najboljšo trojico, trenutno vodilnega biatlonca na svetu Norvežana Johannesa Thingnesa Boeja, njegovega rojaka Sturlo Holma Laegreida in Francoza Emiliena Jacquelina. V središču pozornosti pa bo tudi domači junak Jakov Fak.