BP-horizontal-bel-tekst

Fak: Čas je, da dvignem formo

Sedmo mesto na zasledovanju v Hochfilznu in trenutno 23. mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala nista dosežka, ki bi v novi sezoni zadovoljila apetite 35-letnega Jakova Faka. Cilji so precej višji in že na Pokljuki naj bi se krivulja dosežkov spet obrnila navzgor.

 

“Res bi bilo lahko precej boljše. V Franciji je bilo po bolezni težko, a sem vesel, da sem na tekmah sploh zdržal. Zdaj bo treba narediti korak naprej. Mislim, da lahko napredujem tekaško, na strelišču pa pridem do večje zbranosti in mirnosti. Te kvalitete še vedno imam v sebi,” je povedal Fak.

 

Na Finskem, v Avstriji in Franciji je bilo opazno predvsem, da je Fak na posameznih postankih prevečkrat zgrešil zadnji strel, kar velja za klasično biatlonsko napako na strelišču: “To so bremena iz sezone, a to je treba tudi preživeti in zdaj na tem delati. Posebej moteči so zgrešeni streli leže, kjer je lažje zadeti.”

 

Fak priznava, da gre pri omenjenih strelih tudi za psihološko napako in krajši premor po prvi triadi svetovnega pokala je prišel kot naročen za dvig forme: “Zdaj smo doma. To je pravi trenutek za spremembe. Imamo pogoje, imamo čas za trening in to je treba izkoristiti.”

 

“Med sezono se veliko stvari lahko popravi. Težje je, ko si tekme sledijo druga za drugo. Potuješ, tekmuješ in vmes narediš kakšen trening. Včasih res uspe tekmovalcu napredovati v enem dnevu, običajno pa potrebujemo malo dlje časa, zato je ta premor več kot dobrodošel,” dodaja.

 

Faku bi vsaj teoretično lahko šlo na roke dejstvo, da ni več osamljeni medijsko izpostavljeni tekmovalec v reprezentanci in da je letos velik del pozornosti usmerjen k Anamariji Lampič, pa tudi k Poloni Klemenčič. A nekdanji svetovni prvak to misel zavrača: “Tega nikoli nisem občutil kot pritisk. Tekma je bila vedno obveznost, ki jo je treba oddelati. Z drugimi se nisem obremenjeval, skušal sem narediti, kar je treba in biti čim boljši. Je pa seveda super, da ženski del ekipe tako napreduje. Upam, da bo Anamarija potegnila za sabo še nekatere tekmovalke.”

 

Podobne želje ima Fak za moško vrsto: “Samo skupna kvaliteta zagotavlja boljše izide. Skupni cilj je in mora biti, da vsak izboljša svoje izide in s tem da jih popravimo kot ekipa. Seveda je naš šport posamični, a v resnici je tudi ekipni.” Fak se namreč še predobro zaveda, da je dobra ekipa dobra podlaga za medsebojno merjenje na treningih, ostri treningi pa podlaga za dobre nastope na tekmah.

 

Pred vrati je Pokljuka, kjer je imel dolgoletni slovenski reprezentant vedno visoke cilje: “Najbolj si vedno zapomniš najboljše tekme na domačem terenu. Lepo je nastopati pred domačim občinstvom in vesel sem prav vsakega vzklika. Vesel pa sem tudi, da letos spet pride veliko mladih, da vidijo ta naš šport in morda bo kdo od njih kdaj tekel po teh progah in se bomo čez leta tukaj znašli v zamenjanih vlogah.”