BP-horizontal-bel-tekst

Zadnja zmaga na Pokljuki mešani štafeti Francije

Francoska mešana štafeta je zmagala na zadnji tekmi BMW IBU svetovnega pokala v biatlonu na Pokljuki. Francozi so imeli en kazenski krog in sedem poprav. Slovenska mešana štafeta je osvojila 12. mesto.


Francoska mešana štafeta, za katero so nastopili Fabien Claude, Quentin Fillon Maillet, Anais Chevalier-Bouchet in Julia Simon, je na zadnji tekmi svetovnega pokala na Pokljuki dosegla suvereno zmago, z rezultatom 1:19:48,9. Morali so v en kazenski krog in imeli sedem poprav.


»Bil je lep ekipni uspeh. Lepo je bilo nastopiti na prvi mešani štafeti v tej sezoni. Vesela sem za ekipo in zadovoljna s svojo tekmo. Bilo je popolno. Ni bilo tako zahtevno, si pa moral biti osredotočen na veter. Imela sem enak veter kot pri nastrelitvi, tako da je bilo dobro. Imela sem le eno napako, bila je dobra tekma,« je povedala Julia Simon, ki se je na progo podala kot zadnja v francoski vrsti.


Drugo mesto si je priborila ekipa Italije – Didier Bionaz, Tommaso Giacomel, Dorothea Wierer, Lisa Vittozzi –, ki je zaostala za 24,6 sekund, s sedmimi popravami. Tretji so bili Švedi Jesper Nelin, Martin Ponsiluoma, Mona Brorsson in Elvira Oeberg, ki so z enim kazenskim krogom in petimi popravami zaostali za 47,2 sekund.


Četrto mesto je osvojila Švica (+1:09,3), peto Nemčija (+1:09,9), šesto pa Norveška (+1:41,2).


Tekma je bila napeta in zanimiva, predvsem v prvem delu je ponudila kar nekaj izmenjav na vodilnih mestih. Po prvem strelskem nastopu je Claude zapustil strelišče kot drugi, za Norvežanom, a že po drugem streljanju, kjer je Francoz svojo nalogo opravil brez napake, so se galski petelini povzpeli na vrh, medtem ko se je Norvežan Andersen znašel v velikih težavah s kar tremi popravami. Drugi član francoske mešane štafete Fillon Maillet je bil hiter v smučini, a nenatančen leže, zaradi česar je moral v kazenski krog, kar je omogočilo nov prevzem vodstva Norveški, medtem ko je Francija zdrsnila na peto mesto. V drugem streljanju stoje so se karte premešale, saj je imel težave Norvežan, tako da sta to izkoristila Italijan Giacomel in Francoz, ki se je prebil na drugo mesto.


Anais Chevalier-Bouchet je Francijo znova popeljala do vodstva, zelo močna je bila v teku, kjer je vodila tako po svojem prvem kot drugem strelskem nastopu. Julia Simon je tako na progo odšla s prednostjo več kot pol minute pred Italijanko Liso Vittozzi. Tako Francozinja kot Italijanka sta streljanje leže opravili brez napake, prav tako tudi Švedinja Elvira Oeberg, ki je svojo ekipo s četrtega mesta po zadnji predaji popeljala na tretje. V zadnjem strelskem nastopu sta imeli Francozinja in Italijanka po eno popravo, Švedinja pa je znova pokrila vse tarče, a zaostanek je bil vseeno nekoliko prevelik, da bi lahko ogrozila tekmici na prvem in drugem mestu.Slovenska mešana štafeta dvanajsta


Slovenske barve so zastopali Rok Tršan, Lovro Planko, Živa Klemenčič in Anamarija Lampič. Z zaostankom petih minut in slabih petih sekund ter tremi kazenskimi krogi in 12 popravami je slovenska ekipa zasedla končno 12. mesto.


Tršan, ki se je na progo podal kot prvi, je v leže pokril vseh pet tarč, v stoje pa je imel eno popravo. Lovru Planku je predal kot 13., z minuto in 25 sekundami zaostanka za takrat vodilnimi Francozi. 21-letnik je v prvem streljanju imel eno popravo, v stoje pa je imel več težav, tako da je moral v kazenski krog. Živi Klemenčič je predal kot 17.


Živa Klemenčič je imela v streljanju leže dve popravi, tako da je strelišče zapustila kot 20. Nekaj več težav je bilo v streljanju stoje, saj je morala v kazenski krog. Anamariji Lampič je Živa predala kot 19. Novinka v biatlonski vrsti je bila odlična v streljanju leže, saj je suvereno zadela vseh pet tarč. Anamarija je s strelišča odšla kot 17. Po pričakovanjih je v teku pridobivala v primerjavi s tekmicami, v zadnjem strelskem postanku v stoje pa je zgrešila tri tarče, izkoristila dve popravi, žal pa je v svojem drugem štafetnem nastopu v karieri morala še v kazenski krog. V teku je nato pokazala kaj zna in kot po tekočem traku lovila in prehitevala tekmice, tako da je v cilj prišla kot 12.


Anamarija Lampič: »Tek je bil boljši kot v četrtek. Nisem pa še prava. Še vedno čutim tiste utrujene noge. Ko se bo to poklopilo, bo izid še boljši. Prostora za napredek je veliko. Vesela sem tudi, da sem se nekaj naučila na prejšnji štafeti. Namesto dveh kazenskih krogov sem tekla le enega.«


Rok Tršan: »Na spustih sem veliko izgubljal, ne vem točno zakaj. Na strelišču pa je bilo z eno popravo v redu. En strel sem pač sprožil prehitro, to vem. A delal sem ustrezne korekcije, streljal hitro in bilo je dobro. Skupaj s tekom pa nekaj povprečnega.«


Živa Klemenčič: »Danes nisem zadovoljna. Lahko bi bili višje. Cilj je bil, da se izognem kazenskemu krogu. A morala sem zaviti vanj. Končna uvrstitev ni slaba, a s svojo predstavo ne morem biti zadovoljna.«S tem tekmovanj na Pokljuki sicer še ni konec. Že prihodnji konec tedna bo na Rudnem polju namreč potekal še IBU pokal.

Leave a comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja