BP-horizontal-bel-tekst

Norvežana na Pokljuki najboljša v tekmi mešanih parov

Ingrid Landmark Tandrevold in Vetle Sjaastad Christiansen sta zmagovalca predzadnje preizkušnje biatlonk in biatloncev na BMW IBU svetovnem pokalu na Pokljuki. V tekmi mešanih parov sta imela pet poprav, v cilj pa pritekla s časom 38:54,1. Slovenca Kaja Zorč in Miha Dovžan sta bila 14.


V precej zahtevnih vetrovnih razmerah sta se na strelišču in na progi najboljše znašla Ingrid Landmark Tandrevold in Vetle Sjaastad Christiansen. Norvežana sta imela na strelišču pet poprav, kar je najmanj izmed vseh parov, ki so se tokrat podali na tekmo.


Po tekmi je Christiansen povedal: »Zelo sem vesel. Bilo je nekoliko drugače, ko sem startal prvi in tako preskočil tek v zadnjem krogu. Z zadovoljstvom sem spremljal Ingrid med njenim zadnjim streljanjem. Počutil sem se dobro in poskušal sem pridobiti čim več sekund prednosti, glede na današnji Ingridin nastop je bilo več kot dovolj. Odlično delo!«


Zadovoljstva pa ni skrivala niti Ingrid Landmark Tandrevold: »Danes smo imeli enkratne smuči. Presenetilo me je, da sem bila hitrejša od Francozinje in sem bila zelo vesela. Presenetil me je tudi zadnji strelski nastop, zaradi česar sem kar vzkliknila, dobro da ni bilo nikogar tam, ki bi ga lahko zmotila.«


Z zaostankom 41 sekund sta do drugega mesta prišla Francoza Antonin Guigonnat in Lou Jeanmonnot, ki sta imela šest poprav, tretje mesto pa sta si nekoliko presenetljivo priborila mlada Švicarja Niklas Hartweg in Amy Baserga (+49,6).


Finca Tuomas Harjula in Suvi Minkkinen sta bila četrta (+1:33,3), Avstrijca Simon Eder in Lisa Theresa Hauser peta (+1:45,9), Američana Paul Schommer in Deedra Irwin pa šesta (+2:01,4).


Med favorite so sodile tudi dvojice Švedske, Italije in Nemčije, ki pa so tokrat dosegle zanje precej skromne dosežke. Šveda sta bila deseta, Italijana enajsta, Nemca pa trinajsta.


V slovenski ekipi je danes pred startom prišlo do spremembe, saj je Kaja Zorč zamenjala Polono Klemenčič, ki ni nastopila zaradi manjših zdravstvenih težav. Slovenska naveza Zorč – Miha Dovžan je tekmovanje sklenila na 14. mestu, z zaostankom 3:22,4 za zmagovalcema. V cilj sta prišla s tremi kazenskimi krogi in enajstimi popravami.


Miha Dovžan je zablestel v obeh streljanjih leže, saj je pokril vseh deset tarč, več težav pa je imel v prvem streljanju stoje in je žal moral v kazenski krog. V četrtem strelskem nastopu danes je bil znova 100-odstoten. Podobno je ob zadnjem strelskem postanku svojo nalogo z odliko opravila tudi 19-letna Kaja Zorč in pokrila vseh pet tarč.


»Stoje sem v prvi predaji naredil preveč napak, položaj ni bil preveč optimalen. V drugem krogu mi je šlo bolje. To je pač tak format tekme, ko gre na vse ali nič in je tveganje veliko, zato se tudi hitreje kaj zgreši. Za Kajo pa super. Uči se in nabira izkušnje in to sodi zraven,« je po tekmi povedal Dovžan.


»Tekaško sem kar zadovoljna, strelsko pa bi bilo lahko malo boljše. A v resnici je bilo kar v redu,« je po tekmi dejala Kaja Zorč, ki je priznala, da je imela tudi nekaj treme, a za nastop je izvedela tik pred tekmo, tako da veliko časa za razmišljanje ni bilo.


Ob 14.25 se bo začela še zadnja tekma tega konca tedna, in sicer mešana štafeta.