BP-horizontal-bel-tekst

Začelo se je odštevanje do izvedbe SP na Pokljuki

podpis pogodbe EHD

Prireditelji biatlonskih tekem na Pokljuki smo v soboto, 14. septembra, uredili še zadnje pogodbene formalnosti za organizacijo IBU svetovnega prvenstva v biatlonu 2021 Pokljuka. S podpisom deklaracije o gostovanju SP z Mednarodno biatlonsko zvezo (IBU) na Pokljuki se začenja odštevanje do enega največjih športnih dogodkov v Sloveniji v prihodnjih letih.

“To je na nek način simbolični začetek projekta SP v biatlonu 2021 Pokljuka” je ob robu podpisa, ki je potekal skoraj natanko leto dni po dodelitvi prvenstva Pokljuki, izpostavil podpredsednik organizacijskega odbora Pokljuka Tim Farčnik.

Po današnjem podpisu bo prvi preizkus prizorišča bodočega SP tekma svetovnega pokala januarja 2020, sledile bodo še zadnje priprave na prvenstvo. Predvsem bo šlo za ureditev novinarskega središča in nekaterih objektov za športnike ter izvedba načrta logistike.

Danes podpisana deklaracija ureja tehnične podrobnosti izvedbe prvenstva in njegov finančni načrt, ki je ocenjen na 7,8 milijona evrov, ter obveznosti IBU in organizatorjev. V imenu organizacijskega odbora jo je podpisal predsednik ŠD Pokljuka Peter Zupan, v imenu SZS predsednik Zbora za biatlon Blaž Repinc, v imenu IBU pa njen generalni sekretar Niklas Carlsson.

“Danes smo formalizirali odnos med IBU in organizatorji. Gre za usmerjevalni dokument. Pokljuka je sicer izkušen gostitelj mednarodnih tekem v biatlonu, zato ne dvomimo v uspešno izvedbo prvenstva,” je ob podpisu dejal Carlsson.

IBU je po Carlssonovih besedah zadovoljna z načrti za organizacijo prvenstva. Ocenjuje, da bo največ dela z najboljšim izkoristkom prostora ob omejitvah, ki jih prinaša organizacija tekem v narodnem parku. Zaradi tega bo število gledalcev nekoliko manjše – pričakujemo jih okoli 135.000 – od drugih prvenstev, a zagotavljamo, da toliko bolj posebno.

“To po številu gledalcev ne bo največje prvenstvo, bo pa zanesljivo takšno, da si ga bodo gledalci zapomnili, kajti prizorišče stoji sredi Triglavskega narodnega parka, je edino in edinstveno, kar se tega tiče,” je ob robu podpisa ocenil generalni sekretar organizacijskega odbora Pokljuka Tomaž Šušteršič.

Organizatorji smo ob današnjem dogodku predstavili tudi uradni slogan Slovenia for Biathlon. Tega je pohvalil Carlsson, ki prvenstvo tako kot slovenski predstavniki vidi kot izjemno priložnost za popularizacijo biatlona v Sloveniji. “Pri SP gre za naš osrednji produkt, kot IBU pa je naš osnovni cilj promovirati biatlon in privabiti čim več ljudi v ta šport ter zagotoviti dober šov. Mislim, da imamo tu na Pokljuki vse potrebne pogoje za to,” je ocenil.