BP-horizontal-bel-tekst

Sobotni sprinterski zmagi v Rusijo in na Češko

Pokljuka je gostila še drugo sprintersko tekmo IBU pokala v biatlonu za mlajše člane, ki je bil zaradi zaostrenih protikoronskih ukrepov prestavljen iz Hochfilzna. Drugi tekmovalni dan sta bila najboljša Rus Aleksandr Kornev in Čehinja Tereza Jandova.

V 10-kilometrski sprinterski preizkušnji mladincev se je zmage med mlajšimi člani na IBU pokalu na Pokljuki veselil Aleksandr Kornev. 20-letni Rus je enkrat zgrešil le v prvem strelskem nastopu, hkrati pa je bil hiter še v teku, kar mu je prineslo najvišjo stopničko. To je njegov najboljši rezultat sezone, je pa bil v četrtek drugi v sprintu na Pokljuki, na stopničkah pa je bil tudi na IBU pokalu za mlajše člane v Martellu. Dobre uvrstitve so mu prinesle prvo mesto v skupnem seštevku tega pokala. 

»Tekma je bila zelo dobra. Na progi je bilo sicer zahtevno, ampak vesel sem, da sem uspel dobro streljati. Na prvem streljanju sem naredil napako, ampak generalno sem zadovoljen s tekmovanjem in atmosfero tu. Danes je prelep dan,« je povedal Rus za IBU. 

Čeh Jonas Marecek je bil po četrtkovi zmagi danes drugi, na strelišču je bil nenatančen dvakrat, po enkrat v vsakem izmed dveh strelskih nastopov. Za zmagovalcem je zaostal za 26.5 sekunde. Čeh in Rus sta si izmenjala četrtkovi uvrstitvi, saj je takrat zmagal Marecek pred Kornevom. Tretje mesto si je priboril Nemec Darius Lodl, ki je zgrešil enkrat, zaostal pa za 46 sekund. 

V ženski konkurenci je bila najboljša Čehinja Tereza Jandova, ki je blestela v streljanju, saj ga je opravila brezhibno. Zmagal je sicer z minimalno prednostjo dveh sekund in osmih desetinkm kolikor je za njo zaostala Italijanka Sara Scattolo, ki je morala dvakrat v kazenski krog. Tako Jandova kot Italijanka sta bili na stopničkah že na IBU pokalu za mlajše člane v Martellu. Tretje mesto je osvojila Nemka Johanna Puff, ki je bila v četrtek tik pod zmagovalnimi stopničkami. 

Po zmagi je presrečna Čehinja povedala: »Zelo sem zadovoljna s prvo zmago. Nisem je pričakovala. Zelo sem zadovoljna z ‘ničlo’. Smuči so bile odlične, za kar gre zahvala trenerjem in serviserjem.«

Najboljši slovenski rezultat dneva je postavil Jaša Zidar z 20. mestom. Matic Repnik je bil 25., Pavel Trojer 33., Matic Bradeško 67., Jaka Kračman 68., Tadej Repnik 76., Gašper Ožbolt pa 79. V ženski konkurenci je bila Kaja Marič 37., Viktorija Mežnar 40., Teja Zadravec 43., Zala Repe 47., Katjuša Slodej 54., Nina Pogačnik pa 61. 

V nedeljo se bo IBU pokal v biatlonu za mlajše člane zaključil s tekmo mešanih parov in mešano štafeto.