BP-horizontal-bel-tekst

Prvi dan IBU pokala v biatlonu za mlajše člane v ospredju Nemčija

Manj kot leto dni po tem, ko so se na Pokljuki za naslove biatlonskih svetovnih prvakov merili največji svetovni zvezdniki, se na Rudnem polju na IBU pokalu v biatlonu za mlajše člane predstavljajo bodoči asi tega športa. Prvi tekmovalni dan smo spremljali moške in ženske tekme v sprintu. V ženski konkurenci so dominirale Nemke.

Pokljuka je ta konec tedna vskočila kot nadomestni organizator tekmovanja v Hochfilznu, ki je zaradi zaostrenih omejitev v Avstriji odpovedal organizacijo tekmovanja. Sočni dan na Pokljuki je bil idealna kulisa prvega tekmovalnega dne IBU pokala za mlajše člane. Nekaj manj kot 200 tekmovalk in tekmovalcev iz 26 držav se je predstavilo v moški 10-kilometrski sprinterski preizkušnji in ženski sprinterski tekmi na 7,5 kilometra. Uvodni dan so si mesta na zmagovalnem odru priborili predstavniki Nemčije, Češke, Rusije in Italije. 

21-letna Nemka Hanna-Michele Hermann je bila zmagovalka ženske preizkušnje mlajših članic na 7,5 kilometra dolgem sprintu z dvema strelskima nastopoma. Z enim zgrešenim strelom je bila 0,8 sekunde hitrejša od ekipne kolegice Seline Grotian, ki je streljala brez napak in bila druga. To je druga uvrstitev na zmagovalni oder za Hermannovo v tej sezoni, saj je bila prva že na IBU pokalu za mlajše člane v Martellu, in sicer v mešani štafeti.

Luise Mueller je z dvema zgrešenima streloma zasedla tretje mesto, Johanna Puff pa je enkraten nemški dan dopolnila s četrtim mestom.

V moškem sprintu je bil najboljši Čeh Jonas Marecek. Tekmovalec, ki se že lahko pohvali tudi z nastopom na IBU svetovnem pokalu, je prišel do prvih stopničk na IBU tekmovanjih v tej sezoni. Z enim zgrešenim strelom je bil 21,7 sekunde hitrejši od drugouvrščenega Rusa Aleksandra Korneva, medtem ko je Italijan Michele Molinari pritekel in pristreljal do tretjega mesta. 

Po prvem tekmovalnem dnevu je za zadovoljstvo v slovenski ekipi poskrbel Pavel Trojer, ki je po uspešno pokritih tarčah pritekel do šestega mesta. Matic Repnik je bil 21., Jaša Zidar 40., Matic Bradeško 46., Gašper Ožbolt 64., Jaka Kračman 71., Tadej Repnik pa 77. Med tekmovalkami je za najboljši slovenski rezultat poskrbela Teja Zadravec, ki je bila 35. Zala Repe je prišla do 40. mesta, Viktorija Mežnar je bila 43., Katjuša Slodej 44., Nina Pogačnik pa 57. 

Tekmovanja se nadaljujejo v soboto, ko bo znova na vrsti sprint.