BP-horizontal-bel-tekst

Premierna zmaga za Julijo Džimo, Slovenke brez točk

S soncem obsijana Pokljuka je na popoldanski 15 km posamični preizkušnji pozdravila najboljše biatlonke, ki so se zbrale v Sloveniji ob začetku letošnjega svetovnega pokala. Prvo zmago v karieri je ob brezhibnem streljanju vpisala Ukrajinka Julija Džima.

Na Rudnem polju se je danes zbralo okrog 2.850 gledalcev, s pomočjo Zavarovalnice Triglav je prišlo okrog 1.750 mladih navijačev. 15 km preizkušnja deklet je prinesla razburljivo odločitev tik pred koncem, ko je Ukrajinka Julija Džima s številko 94 pritekla v cilj na prvem mestu s prednostjo 5,9 sekund pred do takrat presenetljivo vodilno Poljakinjo Moniko Hojnisz. Poljakinja je zgrešila en strel, za še eno presenečenje je na tretjem mestu poskrbela 21-letna Čehinja Marketa Davidova, ki je prav tako zgrešila le en strel. Džima trenira pod taktirko našega glavnega trenerja Uroša Velepca, po premierni zmagi pa je bila seveda zelo vesela: “Lani sem začela s tretjima mestoma, zato sem se odločila, da tokrat začnem z zmago (smeh). Seveda upam, da to ni moja zadnja zmaga. Že dolgo časa nisem startala v zadnji skupini. Tudi tokrat sem izbirala med prvo in četrto in kot vidite, sem imela srečo s končno izbiro. Poleti sem dobro trenirala s slovensko moško reprezentanco. Rada bi se zahvalila predsedniku ukrajinske zveze, da mi je to dovolil, kot tudi Urošu Velepcu, da je v to privoli. Ti treningi so mi zelo pomagali, lahko bi rekli, da je to zmaga na 50% domačem terenu.“

Einfaltova ob krstnem nastopu pokrila 16 tarč

Najboljša od slovenske trojice je bila debitantka na tekmah svetovnega pokala, Lea Einfalt, bivša mladinska svetovna prvakinja v teku na smučeh. S prvim streljanjem v leže je opravila brezhibno, nato je v stoje zgrešila en strel in do konca še tri, s skupno štirimi zgrešenimi streli pa je zasedla 77. mesto z zaostankom 6 minut in 6 sekund za zmagovalko. “Glede na to, da je bil to moj prvi nastop v svetovnem pokalu, sem s štirimi zgrešenimi streli lahko kar zadovoljna. Povsem zadovoljna bom seveda, ko bom pokrila vse tarče in ko bo tudi tek hiter. Moram reči, da sem malo treme čutila predvsem v nogah v prvem krogu, sicer pa je bilo toliko obveznosti in novih stvari, da pred samim štartom nisem bila nervozna. Zdaj je led prebit in vem, da bom v prihodnje bolj sproščena. Na Pokljuki sem si res želela nastopiti, nisem pa si želela nakopati prevelikega pritiska pred tekmami na Švedskem, ko sem lovila normo. Moramo vedeti, da je bila to moja četrta biatlonska tekma, da streljam pod višjim pulzom, imam malo drugačne treninge.”

Tik za njo je končala Polona Klemenčič z enakim strelskim izkupičkom, a z zaostankom 6:37 minut, Urška Poje je s petimi zgrešenimi streli zaostala slabih osem minut na 91. mestu. Mlada Klemenčičeva je po prvi letošnji tekmi povedala: “V prvem krogu se mi je zdelo, da imam veliko moči in da lahko tečem, to se je poklopilo tudi na strelišču. V naslednjih dveh krogih sem se začela bolj truditi, na strelišču sem grešila, ker sem brez potrebe malo hitela. 15 km preizkušnja je res težka, proti koncu me je začelo pobirati in to je končni rezultat.” Ob koncu napornega dneva na Pokljuki, ki je gostila kar dve posamični preizkušnji, je Uroš Velepec povedal: “Lahko rečem, da imamo prvo in četrto mesto, a z ostalimi ne moremo biti zadovoljni. Bilo je preveč zgrešenih strelov, čeprav so punce še mlade, neizkušene. Trenirajo skupaj z Julijo, ki jim kaže kako in kaj in mislim da, če bodo vztrajele, tudi same lahko nekoč pridejo tja.”

Program tekmovanja na Pokljuki

Petek, 7. december
14.15 Šprint moški 10 km

Sobota, 8. december
14.15 Šprint ženske 7,5 km

Nedelja, 9. december
11.45 Zasledovalno moški 12,5 km
14.45 Zasledovalno ženske 10 km

Avtorja fotografij sta Anže Kacin in Žiga Kalan