BP-horizontal-bel-tekst

Zmagovalec prve posamične tekme sezone Fourcade, Fak 4.

Uvodno posamično preizkušnjo 42. sezone svetovnega pokala v biatlonu je na Pokljuki dobil sedemkratni zaporedni zmagovalec skupnega seštevka, Francoz Martin Fourcade. Tik pod zmagovalnim odrom je z enim zgrešenim strelom končal najboljši domačin, Jakov Fak.

Francoz Martin Fourcade je kljub visoki štartni številki 87 tudi na prvi tekmi nove sezone svetovnega pokala prišel do nove, že svoje 75. zmage v svetovnem pokalu. Ob brezhibnem streljanju je v cilju imel 4,2 sekund prednosti pred drugouvrščenim, prav tako nezgrešljivim Nemcem, Johannesom Kühnom, ki je imel številko 7, tretje mesto je s številko 42 zasedel Avstrijec Simon Eder, ki je brez zgrešenega strela zaostal 19,7 sekund. Fourcade je na Pokljuki zmagal še petič zapored, potem ko kar nekaj časa ni in ni našel prave formule za uspeh na naši planoti: “Potreboval sem kar nekaj časa, da sem zmagal na Pokljuki. Sicer mi je bila vedno všeč, mislim, da mi časovno ni ustrezala, kdaj je bila na sporedu. Ponosen sem na to, da mi je uspelo in da zdaj lahko zmagujem tudi tu. Včeraj smo naredili veliko napako pri strategiji. Čez noč smo pričakovali, da bo snežilo, da bo zjutraj vsaj 5 centimetrov novega snega in zato smo se odločili za višjo številko. Takoj, ko sem zjutraj prišel na stadion in videl zmrznjen dež, sem vedel, da smo sprejeli grozno odločitev. A takrat je že prepozno za spremembe. Moral sem streljati brez napake in zadovoljen sem, da mi je to uspelo, saj je bilo danes to moje edino orožje za zmago.”

Fak ob napaki in slabih nogah vseeno med najboljšimi

Tik pod zmagovalnim odrom je končal najboljši domačin, Jakov Fak, ki je s številko 40 zgrešil 14 strel, za Fourcadom pa je ob pribitku kazenske minute zaostal 34,4 sekund. “Nisem zadovoljen, še posebno ne zaradi zgrešenega strela, poleg tega nisem imel najboljših nog, tako da upam, da bo že jutri boljše. Pripravil sem se maksimalno kakor sem se lahko, a včasih enostavno ni tvoj dan kar se tiče dnevne forme. Želja je seveda bila biti na stopničkah, tako kot na vsaki tekmi, a danes so bili trije tekmovalci boljši. Po tekmi je potrebno čim prej narediti dober razteg, se lotiti fizioterapije in počitka. V maksimalno kratkem času bomo skušali storiti čim boljšo pripravo za jutrišnjo tekmo. Super je, da je bilo že danes precej gledalcev, upam pa, da jih jutri pride navijat še več, da bo cela reprezentanca lahko nastopila še bolje kot danes in bomo tako vsi zadovoljni.“ Fak je sicer imel 10. tekaški čas, na progi je bil od Fourcada hitrejši za tri sekunde.

Preostali naši bodo proti prvemu letošnjemu posamičnemu nastopu zrli predvsem zaradi dobrih predstav na progi, saj jim na strelišču ni šlo nič po načrtu. Povratnik po poškodbi Rok Tršan je z dvema zgrešenima streloma zasedel 56. mesto, zaostal je štiri minute, Klemen Bauer je ob petih zgrešenih strelih na 71. mestu z 22. časom teka zaostal 5 minut in 14 sekund. “Prve letošnje tekme si ne bom zapomnil za dolgo časa. Napake so se začele vrstiti po prvem streljanju v stoje, kar bi pripisal relativno veliki nervozi, kljub temu, da sem že zelo izkušen, da imam tudi tukaj na Pokljuki za seboj že kar nekaj nastopov. Kakorkoli sem se skušal umiriti, mi to ni uspelo, kot sem si želel. Kadar je prisotna nervoza, se tudi napake zgodijo zelo hitro. Led je prebit, a to ni bilo v skladu s pričakovanju. Verjamem, da bi zdaj, tudi po tem, kar sem videl na progi, kjer lahko tečem dovolj hitro in sem konkurenčen, moral nadaljevati bolj umirjeno že jutri.“

Miha Dovžan je prav tako zgrešil pet strelov, na 75. mestu je zaostal pet minut in 43 sekund za zmagovalcem: “Pet zgrešenih strelov je za tekmo, kot je bila danes, preveč. Tekaško sem lahko zelo zadovoljen, lahko sem tekel vzporedno z ostalimi. To, da sem tekaško dobro pripravljen, je edina dobra stvar, ki jo lahko danes odnesem. Jutri računam na boljši rezultat, saj mi je sprint bolj pisan na kožo.“ Kot zadnji je v cilj s številko 111 prišel Mitja Drinovec, ki je prav tako zgrešil pet strelov, z zaostankom sedmih minut in 32 sekund pa je končal na 92. mestu.

Velepec prav tako nezadovoljen s četrtim mestom, preostali delali osnovnošolske napake

Po 20 km preizkušnji je naš glavni trener Uroš Velepec takole ocenil peterico slovenskih nastopov: “Danes je bilo kar nekaj odvisnega od tega, v kateri skupini si štartal. Danes se je izplačalo biti v prvi skupini, a mi, glede na včerajšnjo napoved, nismo bili tako drzni, da bi tvegali. Izbrali smo varno skupino, na koncu pa se je izkazalo, da nismo bili dovolj drzni. Tu smo morda izgubili nekaj sekund, predvsem če gledamo Kühna, a Fourcade je dokazal, da se da tudi v zadnji skupini narediti rezultat. No, on je enostavno razred zase v zadnjih letih. S četrtim mestom Jakova nisem zadovoljen, tako kot on ne, saj je sam naredil napako. Če bi bilo vse optimalno in bi bil četrti, je to drugače. Žal je zgrešil strel na rob, “na tri“ in to boli. Po drugi strani pa moramo biti zadovoljni, imel je dobro dirko, deseti čas teka. Vemo, da je Jakov na začetku vedno zelo previden. Servis je bil danes opravil dobro nalogo, smuči so bile konkurenčne. Tekaški rezultati kažejo, da so fantje dobro pripravljeni, mislim, da smo tu naredili korak naprej. Na strelišču pa so vsi, razen Jakova, delali osnovnošolske napake. Če ni vetra, moraš enostavno zadeti. Upam, da je bil to le davek prve tekme in bo naprej bolje, lažje.”

Avtorja fotografij sta Anže Kacin in Žiga Kalan