BP-horizontal-bel-tekst

Individualni zlati kolajni v Francijo in Bolgarijo

Pokljuka je še drugi teden zapored v ospredju biatlonske javnosti, ki spremlja tekmovanja za mlajše člane. Po IBU pokalu za mlajše člane, ki je bil pretekli konec tedna v Slovenijo prestavljen iz Hochfilzna, ta teden na Rudnem Polju poteka še IBU odprto evropsko prvenstvo za mlajše člane, na katerem sodeluje približno 200 tekmovalk in tekmovalcev iz 32 držav. Uvodni dan tekmovanja smo slišali francosko in bolgarsko himno v čast Camille Coupe in Blagoja Todeva, ki sta bila najboljša na individualni tekmi. 

Najprej so tekmovališče zavzele tekmovalke, ki so se pomerile na 12,5 kilometra dolgi progi. Francoska ekipa je bila ob koncu z razpletom lahko več kot zadovoljna, saj je zmagala Camile Coupe, na drugo mesto pa se je uvrstila Jeanne Richard. Obe sta bili natančni na strelišču, ob tem pa še hitri v smučini. Tretje mesto je pripadlo Rusinji Anastayiji Grišini, ki je bila prav tako nezgrešljiva na strelišču. 

»Mislim, da besede ne morejo opisati, kako sem danes srečna. To je moja prva zmaga na mednarodnem tekmovanju, da jo bom delila z eno od najboljših prijateljic, pa si ne bi upala niti sanjati,« je povedala zmagovalka Camille Coupe za IBU. 

Popoldne je sledila še moška individualna tekma mlajših članov, kjer je za presenečenje poskrbel Bolgar Blagoj Todev. 20-letnik je pripravil izvrstno predstavo, ki mu je prinesla naslov prvaka. V streljanju je bil nenatančen le enkrat, na koncu pa je bil slabih dvajset sekund in pol hitrejši od drugouvrščenega Italijana Nicola Betempsa. Francoy Gaetan Paturel je bil tretji. 

Po zmagi je Bolgar povedal: »Zelo sem zadovoljen s to tekmo. To je moja prva kolajna na IBU tekmovanjih. Občutki so nenavadni, ampak dobri. Po zadnjem streljanju sem bil nekoliko jezen, saj sem zgrešil prav zadnji strel. Ampak počutim se dobro.« Bolgar je v letošnji sezoni že tekmoval na svetovnih pokalih v Oestersundu, Hochfilznu, Anneczju, Oberhofu in Ruhpoldingu. 

Za najboljši slovenski dosežek dneva je poskrbela Kaja Zorč s 26. mestom, Teja Zadravec je bila 42., Kiara Sterle 59., Kaja Marič 67., Zala Repe pa 64. V moški konkurenci na 15 kilometrov je bil Matic Repnik 56., Jaša Zidar 65. Ruj Grošelj Simić 73., Jaka Kračman 74., Matic Bradeško pa 89. Gašper Ožbolt je bil diskvalificiran. 

V četrtek so na sporedu štafeta mešanih parov in mešane štafete.