BP-horizontal-bel-tekst

Ženski šprint Mäkäräinenovi, Pojetovi padec odnesel zasledovanje

Prvi ženski šprint poolimpijske sezone 2018/19 na Pokljuki je zanesljivo dobila Finka Kaisa Mäkäräinen pred Italijanko Dorotheo Wierer in Francozinjo Justine Braisaz. Urška Poje je zavoljo padca ostala brez nastopa na zasledovalni tekmi.

Finka Kaisa Mäkäräinen, lanskoletna zmagovalka svetovnega pokala, je po slabši predstavi na uvodni posamični tekmi sezone na današnjem šprintu pokazala vse svoje znanje in je brez zgrešenega strela ter ob daleč najboljšem tekaškem času zanesljivo dobila 7,5 km preizkušnjo na Pokljuki. 14,8 sekund je, prav tako brez strelske napake, zaostala Italijanka Dorothea Wierer, na tretjem mestu je z zaostankom 42,1 sekund osvojila Francozinja Justine Braisaz, ki je prav tako uspešno pokrila vseh deset tarč. Po prvi zmagi v tej sezoni, skupno pa 24. v karieri, je svetlolasa Finka povedala: “Danes sem se zabavala, nisem razmišljala o rezultatu, temveč o tem, kaj moram narediti. Dobro sem se ogrela in nato šla iz kroga v krog. Nisem razmišljala predaleč naprej. Zares sem uživala, Pokljuko imam rada.” Šestič se je na zmagovalni oder v šprintu zavihtela 28-letna Wiererjeva, ki pa na prvo zmago v tej disciplini še čaka: ”Danes sem zelo zadovoljna. Predvsem s streljanjem, na progi je bilo danes težko. Po tekmi sem govorila z nekaj sotekmovalkami, ki so mi povedale, da jih je kar nekaj padlo, saj je bilo na določenem odseku ledeno. Pogoji na progi so bili danes težki.” Tretjeuvrščena Braisazova je na dobri poti, da ponovi lanski uspeh z uvodne postaje v Östersundu, ko je na odru za zmagovalke stala v šprintu in na zasledovanju: “Mislim, da še nisem v optimalni formi, zato sem potrebovala dobro streljanje. Na progi je bilo zelo težko, veliko deklet je bilo danes v igri za stopničke in vedela sem, da potrebujem dober strelski nastop oz. “ničlo”. To je tudi pomembno za mojo samozavest, po tem ko sem bila po posamični tekmi jezna na svoj nastop.”

Žal so brez jutrišnje zadnje, zasledovalne, tekme na Pokljuki ostale vse tri slovenske predstavnice. Ob le enem zgrešenem strelu v stoje je bila Urška Poje na poti do prvih letošnjih točk, a je nato žal padla v zadnjem krogu, kar ji je vzelo veliko časa in tudi nastop na jutrišnjem zasledovanju. Na koncu je z zaostankom 2:33,2 minut zasedla 69. mesto, za šestdeseterico je denimo zaostala za dobrih 15 sekund. ”Niti en dan nisem uspela izpeljati stvari normalno. Vse skozi se spotikam ob neke ovire. Enkrat jih postavim sama, drugič so že postavljene. Zelo sem razočarana. Trenutno tekaške forme še nimam, žal sem danes padla na spustu in zadnji klanec sem tako začela iz ničle. Mislim, da sem tam izgubila sekunde, ki bi me poslale na zasledovalno tekmo.“ Lea Einfalt je zgrešila polovico strelov, dva v leže in tri v stoje in je na svoji drugi tekmi med elito zasedla 93. mesto, z enakim strelskim izplenom pa je Polona Klemenčič končala še štiri mesta za njo, torej na 97. mestu. Uroš Velepec, glavni trener naših, je takole povzel zadnje nastope Slovenk na letošnji Pokljuki: “Nastop Urške je bil, v primerjavi s posamično tekmo dober. Žal je v zadnjem krogu padla in izgubila med 15 in 20 sekundami. Namreč, ko padeš, izgubiš hitrost in moraš cel vzpon preteči. Škoda za to, a kljub temu je naredila velik korak naprej. Z enim zgrešenim strelom bi danes ujela zasledovalno tekmo. Včasih ji to ni uspelo z ničlo. Korak naprej torej, sezona je dolga in upam, da bo čim več takih priložnosti. Seveda pa še nikakor ni v formi in računam, da bo večkrat na zasledovalni tekmi, obetamo pa si tudi kakšno točko. Lea in Polona sta zgrešili petkrat in tu se ni kaj dosti za pogovarjati. To je svetovni pokal. Potrebno je ustreliti ”ničlo” ali zgrešiti enkrat, da si še nekje blizu, za vse ostalo pa si preprosto zadaj.”