BP-horizontal-bel-tekst

Zasledovalni zlati kolajni EP za mlajše člane Selini Grotian in Paulu Fontainu

Zadnji tekmovalni dan IBU odprtega evropskega prvenstva v biatlonu za mlajše člane na Pokljuki je prinesel žensko zasledovalno tekmo na 10 kilometrov in moško zasledovalno tekmo na 12,5 kilometra. Zadnji zlati medalji tega prvenstva sta odšli v Nemčijo  in Francijo po zaslugi Seline Grotian in Paula Fontaina. 

Po izjemno vetrovni soboti, ki je tekmovalkam in tekmovalcem precej otežila delo na strelišču, so bili pogoji v nedeljo, ko sta bili na programu zasledovalni tekmi, občutno boljši. 

S startno številko ena in prednostjo štiridesetih sekund je Nemka Selina Grotian uspela zadržati prednost s sobotnega sprinta in je na vrhu končala tudi zasledovalno preizkušnjo. Mlada, 17-letna Nemka je v drugem streljanju sicer zgrešila dvakrat, tako da je v tej fazi tekme nekoliko zaostala, a v nadaljevanju je bila nezgrešljiva, kar ji je prineslo zanesljivo vodstvo in drugo zlato kolajno na IBU odprtem evropskem prvenstvu za mlajše člane.

»Enostavno ne morem verjeti. Ne morem opisati, kako se počutim. Želela bi se zahvaliti vsem tehnikom, saj so bile moje smuči neverjetne, vsej ekipi pa za vzdušje tu na Pokljuki,« je povedala dobitnica zlate kolajne. 

Selina Grotian je bila 25 sekund in pol hitrejša od drugouvrščene Francozinje Jeanne Richard, ki je na stopničke napredovala s četrtega mesta v sprintu. Na zmagovalni oder se je uvrstila še ena Nemka, in sicer Lisa Maria Spark, ki je do brona prišla z desete startne pozicije. 

Najboljša Slovenka v zasledovanju je bila Lena Repinc, ki je s 17. mesta po sprintu napredovala na 13. Živa Klemenčič je bila 20. Po odličnem šestem mestu v sprintu je imela Kaja Zorč v zasledovanju precej težav na strelišču, tako da je padla na 37. mesto. Zala Repe je bila 53. 

Popoldne so tekmovališče zavzeli še biatlonci, ki so nastopili v zasledovalni tekmi na 12.5 kilometra. Preizkušnja je postregla z izjemno zanimivimi boji na strelišču in v smučini, na koncu pa se je veselila francoska ekipa zahvaljujoč Paulu Fontainu. 22-letnik je na vrh zmagovalnega odra skočil s petega startnega položaja predvsem po zaslugi izjemnega strelskega nastopa. Kot edini izmed vseh na startu danes je namreč pokril vse tarče. 

»Na strelišču je bilo zelo zahtevno, vendar sem zelo vesel čistega streljanja. Prav tako sem imel danes zelo dobre smuči in močne noge,« je povedal Fontaine. 

Finec Otto Invenius je ponovil dosežek iz sobotnega sprinta in osvojil srebro, kljub kar štirim zgrešenim strelom. Na koncu je za Francozom zaostal za 36,2 sekunde. Bronasto kolajno si je priboril Poljak Jan Gunka. Zmagovalec sprinta Čeh Jonas Marecek je bil peti, saj je imel nekaj težav na strelišču in je moral kar petkrat v kazenski krog. 

Najboljši slovenski rezultat je postavil Pavel Trojer, ki je bil 34., Matic Bradeško pa je tekmo končal na 51. mestu. Matic Repnik in Jaša Zidar danes nista nastopila.