BP-horizontal-bel-tekst

Nemka Grotian in Čeh Marecek zmagovalca sprinterske preizkušnje IBU odprtega EP v biatlonu za mlajše člane

Po dnevu premora se je IBU odprto evropsko prvenstvo v biatlonu na mlajše člane nadaljevalo s sprinterskima preizkušnjama biatlonk na 7,5 kilometra in biatloncev na 10 kilometrov. Zmag sta se veselila Nemka Selina Grotian in Čeh Jonas Marecek. 

Bodoči zvezdniki svetovnega biatlona so imeli danes na Pokljuki izredno zahtevne pogoje, saj je pihal močan veter, zaradi katerega je bilo streljanje prava loterija in pri končnem uspehu je bil potreben tudi kanček sreče. 

V ženski konkurenci je bila tokrat najuspešnejša Nemka Selina Grotian, ki je zgrešila enkrat, a bila hitra v teku, tako da je prišla do zmage. Na koncu je bila 40,7 sekunde hitrejša od tekmice Chloe Bened iz Francije, ki je prav tako morala enkrat v kazenski krog. 

Bronasto kolajno si je priborila Finka Noora Kaisa Keranen, ki je s startno številko ena tudi odprla današnje tekmovanje. Na strelišču je svojo nalogo opravila brez napak in se na koncu veselila kolajne, z 41,3 sekunde zaostanka za zmagovalko. 

»Najprej, ko sem videla, da je zelo močan veter, sem mislila, da bo zahtevno. A potem sem imela v streljanju stoje nekaj sreče, zato sem zelo zadovoljna, da sem zgrešila le enkrat. Bil je zadnji, ampak sem zadovoljna z izkupičkom 9/10,« je povedala zmagovalka za IBU. 

Tudi slovenska ženska ekipa je bila po koncu tekme lahko zadovoljna. Kaja Zorč je bila namreč zelo blizu zmagovalnih stopničk. Z dvema kazenskima krogoma in 52,2 sekunde zaostanka je bila šesta. Lena Repinc je osvojila 16. mesto, Živa Klemenčič je bila 21., Zala Repe 56., Kiara Sterle 62., Teja Zadravec pa 78. 

Popoldne je sledila še tekma biatloncev v sprintu med mlajšimi člani. Dolgo je v vodstvu vztrajal Finec Otto Invenius, ki ga je z vrha izrinil šele Čeh Jonas Marecek, ki je startal med zadnjimi. Čeh je zgrešil dvakrat, a bil hiter v teku, kar mu je na koncu prineslo prednost nekaj manj kot devetih sekund pred Fincem, ki je zgrešil enkrat. 

Italijan Iacopo Leonesio je strelski nastop opravil z odliko, brez napak, in z zaostankom 9,3 sekund za Čehom prišel do tretjega mesta. 

20-letni Marecek je v zadnjih dneh na Pokljuki zelo uspešen. Bil je član štafete, ki je na EP za mlajše člane, prišla do brona, že pretekli konec tedna pa je na IBU pokalu za mlajše člane v sprintu osvojil zlato in srebro. 

Za najboljši slovenski moški rezultat dneva je poskrbel Pavel Trojer, ki je bil 27. z dvema zgrešenima streloma. Matic Repnik je bil 45., Jaša Zodar 54., Matic Bradeško 56., Jaka Kračman 74., Gašper Ožbolt 89., Ruj Grošelj Simić pa 94. 

V nedeljo se bo IBU odprto evropsko prvenstvo v biatlonu za mlajše člane zaključilo z zasledovalnima tekmama.