BP-horizontal-bel-tekst

V lov na Norvežane, dvoboj vodilnih deklet

Sobota je na Pokljuki rezervirana za zasledovalni tekmi. Dekleta se bodo na progo podala ob 11.30, moški ob 14.45. V ženski konkurenci se bosta za zmago udarili vodilni v svetovnem pokalu, v moški konkurenci bo svet lovil Norvežane.

 

V ženski konkurenci bodo na progo kot prve krenile Švedinja Elvira Oeberg, Francozinja Julia Simon in italijanska šampionka Dorothea Wierer. Francozinja in Švedinja se ne bosta borili le za prvo mesto na tekmi, ampak sta tudi vodilni tekmovalki v svetovnem pokalu. Francozinja ima 61 točk prednosti.

 

A možnosti imajo tudi številne tekmovalke iz ozadja. Kar 16 jih je četrtkov sprint končalo z manj kot minuto zaostanka za zmagovalko. Šestnajsterico zaključuje prav Norveška biatlonka Marte Olsbu Roeiseland, ki je zaradi zdravstvenih težav sezono začela šele s pokljuškimi tekmami. Res je tudi, da imata vodilni tekmovalki “skoraj kazenski krog naskoka”, bolj odprt je boj za najnižjo stopničko zmagovalnega odra.

 

A med tistimi, ki bodo lovile vodilne, je vrsta nevarnih in hitrih tekmic. Med njimi žal ni Slovenk, ki se v četrtek niso prebile med 60 najboljših in s tem na zasledovanje.

 

V moški konkurenci se Johannesu Thingnesu Boeju obetajo 100. stopničke v karieri. Doslej jih je zbral 99. A svet ne bo lovil le vodilnega tekmovalca v pokalu. Sprint je bil popolnoma norveško obarvan. Drugo mesto je osvojil starejši od bratov Boe Tarjei, tretji je bil Sturla Holm Laegreid, edini, ki Boeja ogroža v skupnem seštevku svetovnega pokala.

 

Pot do zmage bo za nenorveške tekmovalce težka. Nemec Benedikt Doll na četrtem in Čeh Michal Krčmar na petem mestu za Boejem zaostajata že 1:03 minute.

 

Med Slovenci si visoko želi Jakov Fak, 12. s sprinta, ki ima dobro izhodišče. Od četrtega mesta je oddaljen manj kot pol minute. “Upam, da bom na smučeh boljši kot na sprintu. V zadnjem krogu sem preveč čutil noge. Izhodišče pa je dobro,” je ambicije potrdil tudi Fak.

 

Miha Dovžan se bo na progo podal kot 22., Anton Vidmar kot 47. in Alex Cisar kot 57.