BP-horizontal-bel-tekst

Johannes Thingnes Boe še četrtič v sezoni najboljši v sprintu

Norvežan Johannes Thingnes Boe je zmagovalec moške sprinterske preizkušnje za svetovni pokal na Pokljuki. Na prvi tekmi za biatlonski svetovni pokal v letu 2023 je za najboljši slovenski rezultat poskrbel Jakov Fak, ki je zasedel 12. mesto. Na zasledovalno tekmo se je uvrstila četverica Slovencev.

 

Na četrti sprinterski tekmi sezone je prvi favorit Norvežan Johannes Thingnes Boe nadaljeval zmagoviti niz v svetovnem pokalu, saj je prišel do še četrte sprinterske zmage sezone in šeste posamične zmage v letošnjem svetovnem pokalu. 29-letnik je sicer zgrešil enkrat, a v cilju 10-kilometrske sprinterske tekme vseeno slavil s precejšnjo prednostjo 48 sekund pred najbližjim zasledovalcem.

 

To je bil njegov starejši brat Tarjei Boe, za katerega je to daleč najboljši rezultat te sezone v sprintu. V Kontiolahtiju je bil namreč 18., v Hochfilznu 39., v Annecyju pa 14. Tokrat je pokril vse tarče, kar mu je prineslo uvrstitev na zmagovalni oder.

 

Popolno norveško prevlado je potrdil tretjeuvrščeni Sturla Holm Laegreid, ki je prišel do desetih stopničk v letošnjem svetovnem pokalu. Tako kot zmagovalec je tudi on moral v en kazenski krog, v cilju pa je za reprezentančnim kolegom zaostal za 55 sekund in pol.

 

»Bilo je odlično. Imel sem enkratne smuči, kot vedno, Norvežani imamo vedno dobro pripravljene smuči. Danes so bile kot iz drugega sveta. Po progi sem letel, pri streljanju pa sem bil zelo učinkovit in hiter. Zadel sem devet izmed desetih tarč,« je po zmagi povedal Johannes Thingnes Boe.

 

Nemec Benedikt Doll je tekmo končal na četrtem mestu (+1:03,3), Čeh Michal Krčmar je bil peti (+1:02,9), Italijan Tommaso Giacomel pa šesti (+1:09,5).

 

Za veliko presenečenje je poskrbel Francoz Emilien Jaquelin, ki je na Pokljuko pripotoval kot tretji biatlonec v skupnem seštevku svetovnega pokala. Zgrešil je kar pet strelov, tako da je zasedel šele 64. mesto in ostal brez uvrstitve na zasledovalno tekmo.

 

Izkazali pa so se slovenski predstavniki. Jakov Fak je sicer zgrešil prvi strel leže, nato pa pokril vseh preostalih devet tarč ter z dobrim tekom prišel do 12. mesta. »Bila je solidna tekma. Med drugim mestom in ostalimi ni tako velike razlike. Če zgrešiš prvi strel, se dan ne začne dobro, ampak zbral sem se za ostale. Tudi s tekom v zadnjem krogu nisem zadovoljen, preveč sem čutil noge, bolelo me je, ni bilo elastičnosti, poskočnosti, kot bi si želel. Poskušal sem izvleči maksimum. Upam, da bodo jutri noge bolj lahke in da bom lahko iztisnil še več iz sebe,« je po tekmi povedal Fak.

 

Miha Dovžan je z enim zgrešenim strelom, sicer pa z najhitrejšim streljanjem izmed vseh na današnji tekmi, prišel do 22. mesta, kar je njegova najboljša posamična uvrstitev sezone. Toni Vidmar je bil na strelišču nenatančen dvakrat, tako da je zasedel 47. mesto, s 57. rezultatom tekme in dvema zgrešenima streloma pa si je sobotno zasledovalno tekmo priboril še Alex Cisar. Lovro Planko je imel tri zgrešene strele in je zasedel 79. mesto.

 

V soboto se tekmovanja na Pokljuki nadaljujejo z žensko in moško zasledovalno tekmo.