BP-horizontal-bel-tekst

Prva zmaga na Norveško, Slovenija na 11. mestu

Na Pokljuki se je s tekmo mešanih dvojica začela 42. sezona svetovnega pokala v biatlonu. Uvodne zmage se veseli Norveška pred Avstrijo in Ukrajino, slovenska dvojica Urška PojeJakov Fak je zasedla 11. mesto.

Na Pokljuki se je svetovni pokal začel prvič po leta 1992, sploh prvič, da začetek ni bil na severu Evrope pa se je to zgodilo po letu 2001. Na uvodni tekmi sezone sta največ pokazala Norvežana Thekla BrunLie in Helge Birkeland, ki sta vseskozi tekla v ospredju, dokončno pa sta na prvo mesto skočila po zadnjem, osmem strelskem nastopu Birkelanda. Skupaj sta zgrešila le štiri tarče in v cilj prišla s prednostjo 8,5 sekund pred avstrijsko dvojico Lisa Theresa Hauser in Simon Eder. Naša severna soseda sta zgrešila eno tarčo več, Eder pa kljub popolnemu zadnjemu streljanju ni mogel prehiteti hitrih Norvežanov. Na najnižjo stopničko sta stopila Ukrajinca Anastasija Merkušina in Artem Tiščenko. Ukrajinca sta nekaj časa tudi vodila, na koncu pa z vsega eno popravo v cilj prišla z 20,7 sekundami zaostanka na tretjem mestu.

Po tekmi je ženska polovica zmagovalne ekipe, Brun-Liejeva povedala: “Pred tekmo sem bila nervozna, tako je vedno na uvodu v sezono, saj ne veš kako si pripravljen, kam sodiš. Zmaga na prvi tekmi pomeni nekaj odličnega, na tem lahko gradiš celotno sezono.” Dopolnil jo je Birkeland: “Na zadnji predaji sem bil pod pritiskom, moral sem poskrbeti za zmago in ker mi je to uspelo, sem seveda zadovoljen. Upam, da bo tega v nadaljevanju še več, za mano je dobro poletje in zato sem optimist.”

Za Slovenijo je Urška Poje začela zadržano, streli niso takoj pokrili tarč in Jakov Fak je moral nadoknaditi kar precej izgubljenega časa. Na koncu mu je to uspelo zelo solidno, s skupno devetimi popravami pa je Slovenija prvo letošnjo tekmo končala na 11. mestu.

Urška Poje je po prihodu v cilj povedala: ‘‘Zadovoljna sem s tem, da je led prebit, s samo tekmo pa nisem. Preprosto preveč poprav sem imela na strelišču, premalo fokusa je bilo. Glede na pretekle treninge sem popravljala 90 ali pa celo 100 procentno. Zato me je glava danes nekako prelisičila.”

Jakov pa je po tekmi dejal: ”Nisem zadovoljen z rezultatom, saj menim, da bi morali narediti bolje.”