BP-horizontal-bel-tekst

Priprave prizorišča na Rudnem polju se nadaljujejo

V luči priprav na februarsko svetovno prvenstvo v biatlonu se delo na pokljuškem prizorišču na Rudnem polju nadaljuje. Že v lanski zimski sezoni so na svetovnem pokalu biatlonci imeli priložnost preizkusiti nove tekaške proge. Te so že v preteklosti veljale za zahtevne, tokrat pa so postale še bolj zanimive. Nekateri so jih označili za ene najbolj zahtevnih prog, kar jih premorejo svetovna biatlonska tekmovanja, kar pomeni, da bo v prihodnosti zanimivost spopadov biatloncev na še višjem nivoju.

Posegi na progah tekom poletja so bili minimalni. Obsegali so manjše popravke na nekaterih predelih in jarkih ob progi, izravnavanje zemlje ter setev trave. Tako pripravljena podlaga v zimskih mesecih organizatorjem pomaga zmanjšati količino kamenja na progi, ki bi lahko poškodovala tekaško opremo. OO Pokljuka je za urejenost prog vedno dobila pohvale, z omenjenimi posodobitvami pa bo priprava prizorišča še lažja.

”Pred lansko zimsko sezono smo spremenili precejšen del proge. Razlogi so v spreminjajočih se potrebah in razvoju biatlona. V zadnjih 20-ih letih se proge niso bistveno spremenile, zato je bil zaradi prihajajočega svetovnega prvenstva ta poseg nujno potreben. Traso tekaških prog smo bistveno spremenili in jo prvič testirali na januarskem svetovnem pokalu v biatlonu. Tekmovalci so proge zelo pohvalili. Zdela se jim je zahtevnejša, kar pa je najpomembnejše, zaradi povečane širine jim je dala večjo možnost prehitevanja po spustih. Po preizkusu prog in odzivih tekmovalcev smo površino še izboljšali, in sicer s prilagoditvijo ostrih ovinkov, odstranjevanjem kamenja in dodajanjem zemlje. Na ta način smo lahko zasadili več travnate površine, zaradi česar se bo potreba po količini snega zmanjšala. Na območju moramo opraviti še nekaj dela, ki pa bo do prvega sneženja zagotovo končano.” je povedal Matej Kordež, vodja tekmovanja.

V mesecu avgustu se bo pričela sanacija akumulacijskega jezera, ki je glavni vir izdelave umetnega snega. Med najnovejše pridobitve na Pokljuki spada tudi kapelica zaščitnice svete Barbare.