BP-horizontal-bel-tekst

Na posamični tekmi slavila Nemka Denise Herrmann

Nemška biatlonka Denise Herrmann je zmagovalka današnje posamične tekme svetovnega pokala na 15 kilometrov na Pokljuki. Z rezultatom 41 minut in 33,4 sekunde ter brez zgrešenega strela je drugovrščeno, Švedinjo Hanno Oeberg, prehitela za skoraj minuto.

Herrmannova je bila najhitrejša že pri prvem streljanju in vodstva ni izpustila vse do konca tekme. To je njena prva zmaga v tej disciplini v svetovnem pokalu in hkrati prva nemška zmaga v sezoni.

Prvič na kakšni tekmi svetovnega pokala je tudi zadela vse tarče. “Zelo sem zadovoljna, to je bila zame popolna tekma. Edini cilj je bil, da na sem na vsakem streljanju osredotočena le na streljanje, na vsako tarčo posebej in ne na čas ali kaj drugega. Danes sem 300 metrov pred streliščem malo upočasnila, da sem se potem bolj osredotočila na streljanje in izšlo se je popolno, saj sem zadela vse tarče,” je dejala po tekmi.

Zadovoljna je bila tudi z razmerami na Pokljuki. “Veselila sem se nove proge in že po prvem krogu mi je bila všeč,” je dejala zmagovalka.

Olimpijska in svetovna prvakinja Oebergova, ki kot edina med prvimi šestimi ni pokrila vseh tarč, je bila enkrat nenatančna pri streljanju na drugem postanku. To jo je na koncu stalo zmage, saj je za 31-letno Nemko zaostala za 59,2 sekunde.

Kljub temu je bila po tekmi zadovoljna.”Mislim, da je bil to eden mojih najboljših tekov. Kljub eni napaki sem bila na strelišču zelo osredotočena. Najtežje je bilo prvo streljanje stoje, kjer sem zgrešila,” je dejala.

Tretje mesto je zasedla Francozinja Anais Bescond. Brezhibno je zadela vse tarče, a za progo potrebovala minuto in 15,7 sekunde več kot zmagovalka. Prvič po dveh letih je tako spet stopila na zmagovalne stopničke in dejala: “Zelo sem vesela, da sem znova na stopničkah. Tako sem dobila potrditev, da mi to lahko še uspe.” 

Četrta je tekmo končala Lisa Vittozzi iz Italije (+1:21,7 s), peta pa Franziska Preuss iz Nemčije (+2:02,08 s).

Nastopilo je 100 tekmovalk, med njimi dve Slovenki. Lea Einfalt je tekmo končala na 76. mestu s šestimi zgrešenimi streli, Polona Klemenčič pa na 87. s sedmimi nepokritimi tarčami.

Nobena od njiju ni bila zadovoljna s svojim nastopom. “Tukaj sem si res želela dobrega nastopa in streljanja, a se ni izšlo,” je po tekmi na domačem terenu dejala Klemenčičeva, Einfaltova pa je dodala, da ji bo današnja tekma služila kot trening in nabiranje izkušenj za naslednje leto, ko bo na Pokljuki svetovno prvenstvo.

Tudi trenerki Andreji Mali se zdi, da sta njeni varovanki prevečkrat zgrešili. “Škoda, da punci nista izkoristili slabšega streljanja ostalih,” je komentirala.