BP-horizontal-bel-tekst

Mäkäräinenova brez napake do nove zmage

Finka Kaisa Mäkäräinen je brez strelske napake dobila zasledovalno preizkušnjo na Pokljuki. Drugo mesto z včerajšnjega šprinta je obranila vodilna v skupnem seštevku, Italijanka Dorothea Wierer, na tretje se je s šestega prebila Slovakinja Paulina Fialkova.

Žensko zasledovanje na Pokljuki, podobno kot moško, v primerjavi s šprintersko preizkušnjo, na samem vrhu ni prineslo nobenih sprememb. Finka Kaisa Mäkäräinen je z vsemi 20 pokritimi tarčami brez težav obranila lepo prednost pred tekmicami in v cilj prišla z več kot 40 sekundami prednosti pred Italijanko Dorotheo Wierer. Italijanka kljub hitremu in brezhibnemu streljanju Finke na progi ni mogla ogroziti, z zanesljivim drugim mestom pa je utrdila vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala. Prav tako je brez strelske napake z zasledovanjem opravila Slovakinja Paulina Fialkova, ki je v zadnjem krogu strla odpor Italijanke Lise Vittozzi in s tretjim mestom kronala odličen uvodni vikend na Pokljuki, kjer je vpisala še četrto in šesto mesto.

Po novi odlični tekmi, s katero je nedvomno povsem pozabila na slabši uvodni nastop na posamični tekmi, je Mäkäräinenova povedala: ”To je bila odlična tekma za veliko tekmovalk pri vrhu, saj nas je kar nekaj pokrilo vse tarče. Zelo sem uživala, a na progi sem morala trdo delati, saj sem vedela, da je Dora hitrejša strelka. Na strelišču ti vedno lahko vzame nekaj sekund. Nikoli ne veš, kaj se na strelišču zgodi in zato sem na progi morala dati vse od sebe. Moram priznati, da se danes na progi sicer nisem počutila tako močno kot včeraj, a na srečo je bilo dovolj za zmago.”

Wiererjeva, ki Pokljuko zapušča v rumeni majici, je po tekmi priznala, da je Finka ob ”ničli” težko premagljiva: ”Res je skoraj nepremagljiva, če zadane vse strele, saj je na progi zelo močna. Vedno, ko sem danes prišla na strelišče, sem videla, da je Kaisa podrla vse tarče, tako da sem bila konstantno pod pritiskom. Še posebno na zadnjem postanku, a tudi takrat sem uspela zadeti vse strele. Smuči so bile danes prav tako dobre, še najlažje je bilo v zadnjem krogu, ko je bilo praktično vse jasno.”

Super zaključka na Pokljuki se je zelo razveselila varovanka Tomaša Kosa, Fialkova, nedvomno odkritje uvoda v letošnjo sezono: ”Nisem pričakovala, da bom tako močna. Rada bi se zahvalila vsem mojim trenerjem. Res sem vesela. Nivo pripravljenosti bom seveda skušala zadržati na naslednjih tekmah, a nikoli ne veš, kaj se bo zgodilo, lahko bo še naprej tako dobro, lahko se obrne na slabše. Danes sem se na progi počutila zelo dobro, v prvih štirih krogih sem tekla zelo lahkotno. V zadnjem krogu sem pohodila plin, ujela in prehitela Liso in to je bilo dovolj za stopničke.”

Na Pokljuki se je danes zbralo skoraj 5000 ljubiteljev biatlona, skupno v vseh dneh letošnjega uvoda v 42. sezono svetovnega pokala pa je na Pokljuki najboljše biatlonce in biatlonke pozdravilo nekaj manj kot 20.000 obiskovalcev.