BP-horizontal-bel-tekst

Jubilejnih 30 let od prvega svetovnega pokala na Pokljuki

Pred natanko 30 leti je na Pokljuki potekala prva izvedba svetovnega pokala v biatlonu. Organizatorji so se namreč med 17. in 20. decembrom leta 1992 pdali na neznano pot, zaradi neizmerne predanosti in ljubezni do športa, se je prvi organizacijski stik z biatlonsko elito končal več kot uspešno.

 

Na premiernih treh tekmah najboljših biatloncev na svetu je nastopilo šest Slovencev. Na posamični tekmi na 20 km je Boštjan Lekan postal prvi slovenski biatlonec, ki je s 14. mestom osvojil točke svetovnega pokala.Poleg posamične tekme je bila na sporedu še 10 km sprinterska preizkušnja in štafeta 4 x 7,5 km, na kateri so slovenske barve branili Uroš Velepec, Aleksander Grajf, Boštjan Lekan in Janez Ožbolt. Moška štafeta je končala na 8. mestu.

 

Po odlično izpeljani prireditvi v 16. sezoni svetovnega pokala si je Pokljuka zagotovila tradicionalno mesto na koledarju prizorišč, ki jih v sezoni obiščejo biatlonci in biatlonke.

Slovenska biatlonska reprezentanca v sezoni 1992/1993
Slovenska biatlonska reprezentanca pred tekmami na Pokljuki v sezoni 1992/1993 (foto: Arhiv Delo)

Prva zmaga za Slovenijo dve desetletji pozneje

 

Pisala se je sezona 2012/2013, ko je zgodovinsko prvo biatlonsko zmago na Pokljuki, Sloveniji prinesel Jakov Fak. Na 10 km sprinterski tekmi je brez zgrešenega strela in z odličnim tekom prehitel biatlonska asa, Norvežana Emila Hegla Svendsena in Francoza Martina Fourcada.

 

Od prvega biatlonskega strela pred več kot tremi desetletji so na Rudnem polju poleg tradicionalnih tekem svetovnega pokala potekala tudi največja tekmovanja. Slovenija je svetovno prvenstvo v zasledovanju gostila leta 1998 in 2006 pa v mešanih štafetah. Največja mejnika, kar se tiče same organizacije biatlonskih prireditev pa zagotovo predstavljata svetovni prvenstvi. Na pokljuški planoti sta bili izpeljani leta 2001 in 2021.

Jakov Fak, prvi slovenski reprezentant z zmago na tekmi svetovnega pokala na Pokljuki