BP-horizontal-bel-tekst

IBU/IOC poletni trening kemp na Pokljuki velik uspeh

Z bližajočo se novo zimsko sezono so se mladi biatlonci in trenerji z vsega sveta zbrali na Pokljuki na IBU/IOC poletnem trening kampu. Cilj tabora je bil podpreti “obstoječo strukturo enaindvajsetih sodelujočih zvez z zagotavljanjem strokovnega znanja in smernic za ustvarjanje dolgoročne dediščine našega športa”.

Pod budnim očesom strokovnih trenerjev

66 športnikov in 23 trenerjev iz 21 nacionalnih zvez je prišlo na slovensko prizorišče na deset dni intenzivnega poučevanja pod budnim očesom šestih trenerjev IBU, med katerimi so bili Kanadčan Matthias Ahrens, Nemec Norbert Bayer, Švedinja Anna Wickström, Slovenca Nuša Pogačar in Robert Sitar, Italijan Luca Bormolini ter srebrni olimpijec v štafeti in sedaj športni manager na IBU Daniel Böhm.

Fizični in strelski trening so dopolnile delavnice o boju proti dopingu, načrtih treningov, streljanju ter tehniki smučanja in rolanja. Avstralec Boris Stanish je priznal, da je ena od delavnic izstopala. “Moja najljubša predstavitev je bila Danielovo življenje kot športnika, saj mi je dala odličen vpogled v to, kaj moraš storiti, da ti uspe v biatlonu …”

Hiter napredek, visoka raven znanja

Raven spretnosti, ki so jo prikazali udeleženci, je navdušila nekdanjega kanadskega glavnega trenerja. “Bil sem že na več teh taborih in raven znanja se vedno bolj dviguje … Čeprav je bilo med njimi tudi nekaj začetnikov, je neverjetno, kakšen napredek je mogoče doseči v enem tednu. Tako kot v svetovnem pokalu, kjer se raven še naprej dviguje, vidim, da se bo še nekaj teh športnikov udeležilo pokala IBU in bo nekoliko uspešnejših.”

Motivirani športniki

Čeprav je teden zaznamovalo nič kaj prijazno vreme, po besedah Ahrensa navdušenje udeležencev nikoli ni upadlo. “Vau, moram reči, da je bilo neverjetno! Od začetka do konca sem bil osupel, saj smo v tem vremenu, ko je dva dni deževalo od jutra do večera, še vedno imeli dva treninga. Vedno je bilo veliko energije, motivacije in nasmejanih obrazov. Resnično sem bil navdušen.” Še več,  “Bila sta dva danska športnika, stara le 15 let, ki nista tako zelo zaostajala za nemškimi ali kanadskimi 15-letniki, ki jih treniram doma. Bila sta tako motivirana in željna učenja; brez kakršne koli spodbude sta Norbertu in drugim trenerjem ves čas postavljala vprašanja.”

https://www.biathlon-pokljuka.com/wp-content/uploads/2021/12/IBU-IOC-Summer_Camp-Pokljuka_008-300×200.jpg

Navdušeni športniki in trenerji

Ena od danskih športnic Alma Winslow-Lydeking je bila prav tako navdušena nad delom trenerja. “To je bil daleč najbolj koristen biatlonski tabor, ki sem se ga udeležila. Vsak trener je prispeval z različnimi stvarmi glede na ozadje, kariero in izkušnje … in me na različne načine poučil o biatlonu.”

Boehm je bil prav tako navdušen nad prizadevanji te mlade skupine v ne ravno idealnih razmerah. “Tabor je bil navdušujoč! Ko vidim vso motivacijo in napredek kljub težkim vremenskim razmeram, me navdaja z optimizmom, da bomo tudi v prihodnosti imeli raznoliko, močno biatlonsko družino, in z veseljem sem ponudil nekaj izkušenj!”

Dvojni uspeh

Ahrens meni, da je uspeh IBU/IOC Training Camp dvojen. “Ne napredujejo samo športniki, ampak tudi njihovi trenerji. Ko slišiš, kaj imajo nekateri od njih za objekte, kot je Kirgizija, ki ima poligon s tremi tarčami, ki je ves gramozen, brez rolkanja in podobno. Za nekatere od njih je edini tabor v pravem biatlonskem objektu, kot je Pokljuka, nekaj zelo edinstvenega, kar jih popelje na drugo raven … Večina treningov, ki smo jih opravili tukaj, je bilo nekaj, česar ti športniki še niso doživeli. To je posledica dobre mešanice trenerjev IBU iz Nemčije, Švedske, Italije in Slovenije. Če samo pomislim, koliko smo morali razložiti, je očitno, da je bilo za trenerje in športnike veliko novega.”

Poseben ponos tudi za gostiteljico Pokljuko

Nina Jakhel iz OO Pokljuka je poudarila, da je OO Pokljuki v veselje gostila dogodek in izpostavila njegov pomen za šport. “V poseben ponos nam je, da lahko gostimo toliko športnikov in trenerjev ter vidimo njihovo motivacijo in željo po učenju … Menimo, da so takšni kampi odlična priložnost za nadaljnji razvoj našega biatlonskega športa.”