BP-horizontal-bel-tekst

30 dni do svetovnega pokala

Do prve tekme svetovnega pokala 2019/20 na Pokljuki, moške individualne tekme na 20 km, je natančno 30 dni (23.-26.1.). Zato na Pokljuki že potekajo pripravljalna dela za biatlonsko karavano, ki bo na Rudnem polju opravila generalko pred letošnjim svetovnim prvenstvom v italijanski Anterselvi.

Na Pokljuki je zadnja otoplitev sicer odnesla letošnje snežne padavine, a je na zalogi še nekaj umetnega snega, ob prvih temperaturah pod lediščem pa bodo spet zahrumeli snežni topovi in v januarju se za zimske razmere ne gre bati.

Tekmovanje bo pomembno z večih vidikov. Tekmovalci bodo preizkusili formo tik pred SP in pridobili na samozavesti, ali pa prejeli zadnjo informacijo, kaj morajo do osrednje tekme v letu popraviti. Za prireditelje Pokljuke pa je tekma tudi generalka pred svetovnim prvenstvom, ki bo februarja prihodnje leto (9.-21.2.) po dveh desetletjih spet v Sloveniji.

Prav letošnji svetovni pokal bo že oblikoval delovne skupine, ki bodo prihodnje leto skrbele za posamezna področja svetovnega prvenstva, doslej največjega zimsko-športnega dogodka na južni strani Alp.

A svetovni pokal je le ena v vrsti tekem pozimi na Pokljuki. Sredi decembra je tukaj potekal IBU Junior Cup za najboljše mlade tekmovalce, s stopničkami tudi za Alexa Cisarja in Niko Vindišar, konec decembra in takoj po vstopu v novo leto (28. in 29.12. ter 4.1.) pa bo na Pokljuki tudi državno prvenstvo v biatlonu, kjer bodo slovenski tekmovalci tudi v snežnih razmerah preizkusili pokljuške proge in tako morda dobili malenkost prednosti pred konkurenco.

Kot vsako leto je organizacija tekem seveda v prvi vrsti namenjena tekmovalcem. Želja so uspehi domače izbrane vrste. “Že pred sezono smo jasno napovedali, da imamo dva vrhunca v sezoni. Svetovno prvenstvo v Italiji in domačo tekmo na Pokljuki. Seveda bo težko na obeh tekmah nastopati v vrhunski formi, saj sta tekmovanji zelo blizu skupaj, vseeno pa si želimo doma zelo dobro stanje, za katerega upam, da mu bomo v Anterselvi lahko še kaj dodali,” mesec dni pred Pokljuko pravi glavni trener slovenskih biatloncev Uroš Velepec.

Ta se spominja tudi svojih tekmovalnih nastopov na Gorenjskem. “Zase lahko rečem, da sem na Pokljuki na žalost nastopil manjkrat, kot bi si želel, saj sem prekmalu končal kariero. A dejstvo je, da je bilo doma vedno lepo nastopati. Pritisk pred domačim občinstvom niti ni bil posebej velik. Prej obratno. Daš vse od sebe, morda še kanček več, ker veš, da nastopaš za svoje navijače, ki te podpirajo vse leto.”

Ne gre spregledati niti, da ima Pokljuka letos zelo atraktiven program. Obe posamični tekmi, tekmo mešanih parov in mešanih štafet, ter formulo 1 biatlona – tekmi s skupinskim startom.

P.S.

Naj ob tej priložnosti spomnimo tudi vse novinarje, da se pravočasno akreditirajte za tekmovanje, obenem pa vam v teh prazničnih dneh želimo tudi vesel božične praznike in veliko sreče in uspehov v prihajajočem letu 2020.