BP-horizontal-bel-tekst

Vtisi po domačem svetovnem prvenstvu

IBU svetovno prvenstvo v biatlonu 2021 na Pokljuki je za nami. Prihaja čas za analize, spomine in ponovno nabiranje svežih moči. 

Prvenstvo, ki je trajalo 14 dni in v 9 tekmovalnih dneh gostilo 12 tekem, je nedvomno največja zimsko-športna prireditev v samostojni Sloveniji doslej. Udeleženih je bilo 37 držav in 661 članov ekip, od tega 307 biatloncev, preostali pa člani spremljevalnih ekip, 362 predstavnikov medijev (21 medijskih hiš) ter 754 članov organizacijske ekipe. Ker je prireditev potekala pod strogimi pogoji za preprečevanje širitve novega koronavirusa, je IBU v tem času izvedla 3.300 testov ter organizator 2250.

Prvenstvo si je ogledalo več kot 160 milijonov TV gledalcev

Večina televizijskih kanalov je presegla lanskoletne številke v številu ur ogledov in povprečnemu številu gledalcev – pet televizijski kanalov je doseglo najboljše povprečno občinstvo in štirje najvišje število ogledov prenosov vse od leta 2016! Na zgolj 9 ključnih trgih je gledanost presegla kar 160 milijonov gledalcev, kar je 7% več kot leto prej. Veliko so k temu pripomogle tudi ženske tekme, saj je interes za ogled na 6 od 11 TV kanalov dosegel najvišji tržni delež. Tekme so bile predvajane na več kot 50 evropskih ozemljih (medijske hiše, članice EBU in drugi izdajatelji televizijskih programov, tudi Eurosport) ter številnimi drugimi ozemlji po vsem svetu, vključno z ZDA in Kitajsko

RTV Slovenija, kot gostiteljica prenosa, je zabeležila 60% porast ogledov prvenstva v primerjavi s številkami lanskega leta

S prvenstvom narejena podlaga za razvoj športa

Pokljuka je kljub pandemiji novega koronavirusa uspešno izvedla letošnje svetovno prvenstvo v biatlonu. Kot je v svoji sklepni oceni povedal generalni sekretar prireditve Tim Farčnik, je izvedba SP podlaga za nadaljnji razvoj biatlonskega športa v Sloveniji.

“Bili smo pred zahtevnim izzivom, a vesel in ponosen sem, da nam je svetovno prvenstvo uspelo izpeljati na takem nivoju,” je dejal Farčnik, ki dodaja, da je bilo kljub koronskim mehurčkom prav pri vseh, tekmovalcih, Mednarodni biatlonski zvezi in domačih prirediteljih izjemno tudi vzdušje.

Prav dobro počutje vseh udeležencev in nadgradnja prizorišča, ki ga je bilo za izvedbo prvenstva nujno treba izvesti, je tudi osnova za to, da bo Slovenija obdržala svetovni pokal. Ta bo v naslednjem štiriletnem ciklu na Rudnem polju gostoval vsaki dve leti, vmes bo Slovenija gostila tudi mladinsko svetovno prvenstvo.

Boj za organizacijo največjih tekmovanj je namreč zelo oster. Tradicionalnim prirediteljem iz Nemčije, Skandinavije, Avstrije, Italije in Češke so se namreč pridružili številni drugi, ki se potegujejo za tekme. Med najnovejšimi kandidati so močni predvsem Švicarji in Francozi, prej ko slej se bodo med prireditelje vrnili tudi Rusi.

Zaradi posebne situacije je Pokljuka številne priložnosti tudi zamudila. Dobro vzdušje, zimska kulisa in lepo vreme bi bile dolgoročno vabilo tujim gledalcem, naj se vračajo v Slovenijo. “Lani smo naredili veliko promocijo Pokljuke in prvenstva v tujini. S tega vidika je šel velik del truda res v nič. A naredilo smo pomembno osnovo za prepoznavnost in moramo biti pozitivni. V najslabšem primeru bi se lahko zgodilo, da bi morali prvenstvo celo odpovedati.”

Farčnik dodaja, da je ključnih 150 milijonov gledalcev po svetu, ki so 14 dni spremljali prenose s Pokljuke in nedvomno je to najpomembnejša promocija. “Na žalost so stvari na katere imamo zelo malo ali skoraj nič vpliva. To zanesljivo velja za koronavirus in vreme. Zaradi tega smo morali logistično veliko zadev tik pred zdajci spremeniti in pripraviti različne scenarije in načrte.”

A na koncu se je prav na področju pandemije covida-19 Pokljuka izkazala kot dober izvajalec. “Med tekmovalci je bilo opravljenih 3300 testov in z izjemo okužbe enega od trenerjev, se znotraj tega mehurčka virus ni širil. Med 532 ljudmi, ki so delali v organizaciji, smo imeli tri okužbe, nekaj je bilo okužb med mediji. Prav okužb smo se najbolj bali, a mislim, da smo bili pri tem zelo uspešni in da so bili mehurčki za organizatorje, tekmovalce in novinarje dobro narejeni.”

Kot še pravi Farčnik, so bili z izvedbo SP zelo zadovoljni tudi na Mednarodni biatlonski zvezi. “Mislim, da smo še enkrat potrdili, da smo v Sloveniji zaupanja vreden partner pri biatlonskih projektih.”

Več o svetovnem prvenstvu si oglejte na spletni strani www.pokljuka2021.si.