BP-horizontal-bel-tekst

V moški konkurenci lov na norveški dvojec

Leto 2023 z nastopom v sprintu na 10 km odpirajo tudi biatlonci. V moški konkurenci je vprašanje le, kdo lahko resno ponagaja daleč najboljšemu tekmovalcu zime Johannesu Thingnesu Boeju. Ta je v sezoni dosegel že pet zmag.

 

Edini, ki mu je blizu, je rojak Sturla Holm Laegreid, ki v skupnem seštevku zaostaja za 34 točk, Francoz Emilien Jacquelin na tretjem mestu je od rumene majice oddaljen že 180 točk.

 

Prav Laegreid je tisti, ki s hitrim in natančnim streljanjem Boeja sili v najboljše predstave. Morda bo na Pokljuki Laegreid še bolj nevaren kot sicer, saj mu tukajšnje proge ležijo. Nazadnje je na svetovnem prvenstvu na Pokljuki leta 2021 osvojil kar štiri zlate kolajne, Boe v posamični konkurenci nobene.

 

Norveška ima sladke skrbi, posamezniki v ekipi pa velike. Vse glasneje se med novinarji omenjata starejši od bratov Boe, Tarjei, ter Johannes Dale, ki potrebujeta dober rezultat. Mesto v reprezentanci jima ogroža vrsta mladih tekmecev iz pokala IBU. Tam je v skupnem seštevku na vrhu kar četverica Norvežanov, z naskokom vodi 25-letni Endre Stroemsheim.

 

Francoska vrsta ima Jacquelina, pa Fabiena Clauda, ki se je nazadnje tik pred novim letom z Julio Simon veselil zmage na stadionu Schalkeja 04 v Gelsenkirchnu, pa tudi Quentina Fillona Mailleta. Lanski zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala in olimpijski prvak iz Pekinga je trenutno osmi v moški konkurenci.

 

Francoski mediji zato že napovedujejo korak naprej in stopnjevanje forme v luči svetovnega prvenstva februarja v Oberhofu. Želja so dobri dosežki že v Sloveniji. V reprezentanci glaskih petelinov imajo tudi novinca, Oscarja Lombardota, ki prihaja iz pokala IBU.

 

Zelo veliko so letos pokazali tudi Švedi in Nemci. Predvsem pri Švedih pa je neposredno pred Pokljuko kar nekaj odprtih vprašanj. Med prazniki sta imela Sebastian Samuelsson in Jesper Nelin zaradi bolezni le po en res pravi trening in tekma bo pokazala, ali je bolezen pustila posledice.

 

Nemci, tem pri pripravi pomaga tudi slovenski trener Uroš Velepec, so naredili korak naprej, občasne stopničke pa niso tisto, kar jih že zadovoljuje. Večina formo tempira za domače svetovno prvenstvo v Oberhofu, za samozavest in potrditev dobrega dela pa bo kakšna vrhunska uvrstitev več kot dobrodošla.

 

Tekmovalci iz zgoraj omenjenih držav zasedajo kar 16 od 18 mest na vrhu razpredelnice v svetovnem pokalu.

 

In Slovenci? Cilji so jasni. Jakov Fak ni zadovoljen z eno uvrstitvijo med deseterico in to je tudi prvi cilj. Ostali bodo v prvi vrsti lovili točke svetovnega pokala, izziv so najboljše uvrstitve v karieri, ki so jih vsi mladi slovenski tekmovalci letos že dosegli.