BP-horizontal-bel-tekst

Uvod v biatlonski svetovni pokal letos na Pokljuki

Športni center Triglav Pokljuka na Rudnem polju bo letos gostil uvodne preizkušnje nove sezone BMW IBU svetovnega pokala v biatlonu. Pokljuka v pretekli zimski sezoni resda ni gostila svetovnega pokala, a to še zdaleč ne pomeni, da so organizatorji počivali na starih lovorikah. Na Pokljuki so se v pretekli zimski sezoni odvile tekme odprtega evropskega prvenstva in IBU pokala v biatlonu za mlajše člane ter tekme alpskega pokala v biatlonu.

Vsa navedena tekmovanja so bila prav tako organizacijsko zahtevna, saj smo želeli vsem tekmovalcem in tekmovalkam zagotoviti čim bolj enakovredne tekmovalne pogoje, kar pa ni bilo vedno lahko, saj so nas spremljale izdatne snežne padavine. Veseli nas, da smo sedaj tudi na Pokljuki dobili priložnost, da odpremo sezono biatlonskega svetovnega pokala. Resda bo izvedba tekmovanja spričo tega nekoliko bolj zahtevna vsaj zaradi dveh dejstev. Tekmovanje bo potekalo med 1. in 9. decembrom, kar pomeni kar devet dni, od tega bo šest dni namenjenih osmim tekmam. To pa je že zelo blizu dolžini svetovnega prvenstva in v luči pravkar pridobljenega največjega biatlonskega tekmovanja leta 2021 na Pokljuki, se za svetovni pokal že osredotočamo tudi na načrtovanje in preizkus logističnih rešitev in prometne ureditve, ki bodo služile med izvedbo prvenstva. Drugo dejstvo pa predstavljajo naravne danosti in snežni pogoji na Pokljuki v začetku decembra. Seveda računamo na sodelovanje narave, predvsem pa na izkušnje sodelavcev tekmovalnega odbora, da bodo lahko pripravili kvalitetno snežno podlago za izvedbo tekem, je s Pokljuke sporočil Tomaž Šušteršič, generalni sekretar Organizacijskega odbora Pokljuka.

Kljub zgodnjemu terminu tekmovanja smo storili vse, da izvedba svetovnega pokala ne bi bila postavljena pod vprašaj. Lanska zima je bila radodarna s snežnimi padavinami, zato nam je uspelo shraniti okrog 25.000 kubičnih metrov snega, ki bo služil kot osnova za pripravo prog in biatlonskega stadiona. Seveda bo sodelovanje narave, predvsem z nizkimi temperaturami, še vedno ključnega pomena. Kaj več pa je v tem smislu težko storiti, je dodal Matej Kordež, vodja tekmovanja. Trenutno večino časa namenjamo pripravi in obnovitvi potrebne opreme za izvedbo tekmovanja, ter popolnitvi ekip s sodelavci, ki bodo sodelovali pri izvedbi tekmovanja na tekmovališču. Zaenkrat vse poteka skladno z načrti in programom dela, ki smo si ga zastavili že v pomladnih mesecih, je še strnil Kordež.

TEKMOVALNI PROGRAM – POKLJUKA 2018

Datum

Dan

Ura

Tekma/trening

1. december

sobota

 

uradni trening

2. december

nedelja

12.00

14.30

mešane dvojice 6 km / 7,5 km

mešane štafete 2 x 6 km / 2 x 7,5 km

3. december

ponedeljek

 

uradni trening

4. december

torek  

 

uradni trening

5. december

sreda

14.15

posamično moški 20 km

6. december

četrtek

14.15

posamično ženske 15 km

7. december

petek

14.15

šprint moški 10 km

8. december

sobota

14.15

šprint ženske 7,5 km

9. december

nedelja

11.45

14.45

zasledovalno moški 12,5 km

zasledovalno ženske 10 km