BP-horizontal-bel-tekst

Moška posamična tekma prestavljena, vstopnice veljajo tudi za četrtek

Organizatorji prve posamične tekme IBU svetovnega pokala v biatlonu so na Pokljuki zaradi goste megle tekmo morali prestaviti s srede na četrtek.

Gosta megla se je na Pokljuki pojavila malce pred predvidenim začetkom prve letošnje individualne tekme moških na 20 km razdalji, ki bi se morala začeti ob 14.15 uri. Nekaj minut pred pol tretjo popoldne je bilo jasno, da izpeljava tekme ne bo mogoče, odločitev je obrazložil direktor IBU svetovnega pokala, Borut Nunar: “V megli, ki se je spustila nad Pokljuko niso bili zagotovljeni enaki pogoji za vse tekmovalce. Že sama nastrelitev je bila izjemno zahtevna. Veliko tekmovalcev in trenerjev je povedalo, da enostavno ne vidijo nič oz. zelo slabo. V megli se situacija vedno menja. Lahko se zgodi, da je že čez pol ure vreme perfektno, a v danem trenutku več kot to, ne moremo narediti. Tu je še novica iz proge, saj tudi na spustu, kjer se hitrosti gibljejo tudi do 70 km/h, ne vidi več kot 10 metrov. Če vse skupaj seštejemo, torej slabi pogoji za nastrelitev, zelo na robu varnega pogiji na progi, je tveganje preveliko, da se s tekmovalci kaj zgodi. Tekmovanje je tako popolnoma neregularno in tega na nivoju svetovnega pokala enostavno ni moč narediti,” je povedal Nunar in še dodal: “Napoved za jutri je lepša, bilo naj bi bistveno bolje kot danes, morda lahko pričakujemo celo nekaj malega snega.”

Narava organizatorjem tekem na Pokljuki res ni prav nič naklonjena. Po mnogo vloženega truda v pripravo proge, tudi 4 kilometrskega kroga za najdaljšo posamično preizkušnjo, jo je namreč zagodla megla, ki poleg močnega vetra kot edina, ob sicer ustrezno pripravljeni progi, lahko poskrbi za odpoved tekmovanja. Vodja tekmovanja na Pokljuki Matej Kordež je po odpovedi današnjega programa povedal: “Vse, kar smo lahko, smo naredili. Začeli smo z nastrelitvijo orožja, pogoji so bili v tem času relativno solidni, nikoli pa dobri. Pogoji so se menjali od solidnih do slabih, včasih tudi nemogočih. Logična odločitev žirije je bila, predvsem zaradi specifike tekmovanja – individualno tekmovanje na 20 km s štirimi streljanji, minuto pribitka za zgrešen strel – da bi bili pogoji neenaki za vse in zato je bila sprejeta odločitev, da se tekmovanje prestavi na jutrišnji dan.”

Žirija tekmovanja je prvotno predvideni štart s 14.15 ure prestavila za dvajset minut, a že preden so kazalci pokazali na 14.35 je bila sprejeta dokončna odločitev, da tekmovanje danes odpade: “Zadnji štartni čas, ki je bil za danes še možen, je bil ob 14 uri in 35 minut. Ker razmere niso dovoljevale niti zaključiti z nastrelitvijo, ni bilo smisla niti poizkušati s štartom prvih tekmovalcev. V kolikor bi s tekmovanjem štartali in ga ne bi prekinili v zelo kratkem času, jutri ponoven štart ne bi bil možen.”

Jutri se tekmovanje začne ob 10. uri in 15 minut s prvim tekmovalcem na 20 km preizkušnji in ob 14. uri in 15 minut s prvo tekmovalko na 15 km preizkušnji.

In kako se je na današnjo odpoved odzval naš najboljši biatlonec, olimpijski podprvak v tej disciplini, Jakov Fak“Nisem razočaran, ker je tekma prestavljena. Vedno, ko je tako slabo vreme lahko pričakuješ, da bo tekma morda prestavljena. Normalno sem se ogreval, pripravljal, o prestavitvi pa me je obvestil snemalec na progi. Vse kar nam ostane je, da se pripravimo za jutri in to je to. V športu moraš vedno biti pripravljen na presenečenja. Sam ne veš, kako se boš počutil vsak dan sproti. Ne glede na to, kako je, moraš tekmovati najbolje kar se da. Jutri je drugačen dan kot smo si ga predstavljali. Ne glede na to, bomo tekmo oddelali kar se da dobro. Tako kot vsi ostali, bomo šli na polno. Prestavitev ničesar ne spremeni. Enako bo za vse. Ne bom imel več počitka kot drugi, enostavno je za vse enako,” je povedal Fak, ki ni pozabil pohvaliti prirediteljev, dodal pa je, da vreme res poskrbi, da so pogoji na pokljuški progi res vsak dan drugačni: “Pogoji na progi se spreminjajo iz dneva v dan. To pomeni več dela za servisne ekipe, mislim pa, da so fantje vseh možnih pogojev že dobro navajeni. To jim ne predstavlja velikega stresa.”

Fotografije v galeriji: Anže Kacin in Žiga Kalan