BP-horizontal-bel-tekst

Maillet na Pokljuki do prve zmage v sezoni

Francoz Quentin Fillon Maillet je na svetovnem pokalu na Pokljuki zmagal na tekmi s skupinskim startom. Drugi je bil Nemec Benedikt Doll, tretji pa Norvežan Johannes Thingnes Boe.

Maillet, za katerega je to prva zmaga v sezoni, je tarčo zgrešil enkrat, pri tretjem streljanju. V cilj pa je prišel s časom 36 minut in 21,5 sekunde.

Nisem imel kakšne velike strategije. Nekaj biatloncev je streljalo mimo tarče, na zadnjem streljanju pa nikoli ne veš, kaj se bo zgodilo. Po streljanju sem vedel, da je med nama z Martinom (Fourcadom) le nekaj sekund razlike. V zadnjem krogu sem dal vse od sebe, da bi ostal na prvem mestu,“ je Maillet dejal po tekmi.

Doll ni začel najbolje, po prvem streljanju je bil šesti, na drugem pa je ob zgrešenem strelu celo zdrsnil na 11. mesto. V nadaljevanju tekme je imel bolj mirno roko in na koncu je za zmagovalcem zaostal za 10 sekund.

Stopničk ni pričakoval. „V prvem delu smučke niso bile tako dobre, v drugem so bile boljše. Želel sem ostati zraven Martina, v drugem delu sem rekel, da moram tvegati in uspelo mi je. Bil sem malo presenečen, da sem prehitel Johannesa (Boeja), pričakoval sem, da bo poletel mimo mene,“ se je Doll veselil drugega mesta.

Boe, ki je dan prej Mailletu napovedal zmago, je mimo tarče ustrelil že pri prvem postanku na strelišču. Do tretjega kroga je nato pospeševal in uspel prevzeti vodstvo, a ko je na zadnjem streljanju še enkrat zgrešil tarčo, se je moral zadovoljiti s tretjim mestom. Tekmo je končal s 10,3 sekunde zaostanka za zmagovalcem.

Mislim, da sem v prvem delu tekme porabil preveč energije, ko sem moral s tekom popravljati napake na strelišču. Mislim, da sta Francoza vedela, da sem zgrešil, zato sta pritiskala,“ je dejal Boe in priznal, da v zadnjem delu nisem imel več toliko energije.

Med 30 biatlonci je bil kot edini slovenski predstavnik tudi Jakov Fak, ki je tekmo končal na 21. mestu (3 zgrešeni streli/+1:56,1).

Bilo je zelo težko, ampak bolj nisem mogel,“ je Fak ocenil svoj nastop. „Vem, da nisem izpolnil svojih pričakovanj in pričakovanj publike, a vseeno upam, da so uživali v tekmi, ki je bila zanimiva posebej v ospredju,“ je po tekmi povedal najboljši Slovenec.

Prvi zgrešeni strel niti ni bil tak šok, bolj sta bila tista na streljanju stoje. Trenutno stanje in forma nista taka, da bi lahko pariral tekmovalcem v ospredju, kar je izredno težko vsaj zame,“ je še dejal Fak, ki ima tudi manjše zdravstvene težave.