BP-horizontal-bel-tekst

Jure Ožbolt: »Bolj kot medalje je pomembna priprava na prehod med člane«

Čast otvoritve sezone za mlajše člane je letos pripadla Pokljuki, saj bodo ta konec tedna prve tekme IBU Junior Cup. Pred začetkom sezone smo se prav na Pokljuki pogovarjali s trenerjem B ekipe Juretom Ožboltom, ki nam je povedal, kakšno je vzdušje med člani in kako so se pripravljali na sezono.

Kako je B ekipa pripravljena na sezono 2023/2024?

Dobro. Skozi celo leto smo trenirali tako, kot smo imeli plan. Nekaj težav nam je v ženski ekipi poleti povzročilo zdravje, saj sta bili dve punci bolni celo poletje, tako da bomo videli, kako sta pripravljeni. Nimamo še pravih kazalcev. Formo stopnjujemo za mladinsko svetovno prvenstvo, ki je februarja, tako da te tekme še ne bodo pravi pokazatelj. Nismo še optimalno pripravljeni.

Se pravi, da je cilj B ekipe letošnje sezone mladinsko svetovno prvenstvo?

Nekateri mladinci so že blizu A ekipi, predvsem punce, tako da tekme kombiniramo in jih poskušamo uvajati v svetovni pokal. IBU je dobra tekma, da se navadiš na višji nivo, ampak prioriteta je junior pokal, tako da tekmujejo v svoji kategoriji, kjer so tudi dobri tekmovalci in se dokazujejo med vrstniki in hkrati jih poskušamo navajati na višji nivo.

Lahko računamo na medalje to sezono?

Vsak trener si želi medalje, ampak pri mladincih ni vse v medaljah. V preteklosti smo imeli že veliko mladinskih svetovnih prvakov, ne samo v biatlonu, tudi v drugih športih, pa niso vsi postali članski prvaki. Tako da je pri mladincih morda še bolj pomemben postopen napredek, da jih uvedemo v članska tekmovanja. Pomembno je, da imajo treninge na visokem nivoju in da pridejo v A ekipo pripravljeni.

Kaj se vam zdi ključno pri prehodu? Kje vidite največjo težavo, da potem ne pride do uspeha?

Pri prehodu z mladincev v člane prideš v bazen, kjer so vsi iste kategorije – od enaindvajsetletnih novincev do izkušenih štiridesetletnikov. Mladi se nekako še učijo in potem se lahko izgubijo v tej konkurenci.

Kakšna je B ekipa, se dobro razumejo?

Včasih se še preveč dobro razumejo. (smeh) To ni mišljeno kot slabo. To me veseli, da se dobro razumejo in skupaj trenirajo, ampak včasih bi si želel, da malo egoistično pogledajo nase. Se bodo navadili. Jih učimo, da delajo zase in da se ne pogovarjajo ves trening. Tudi na počitnice hodijo skupaj in so res povezani.

Kje ima naša reprezentaca prednost pred konkurenco?

Odvisno od posameznika – nekateri so boljši v streljanju, drugi so tekači. Kaja Zorč je bila lani mladinska svetovna prvakinja, ampak ona je tista, ki je poleti zbolela za mononukleozo, ki se je zavlekla v jesen. Ona je dobra tekačica, ima mašino, se reče in tudi strelsko napreduje. Tonka (o.a. trener B ekipe za streljanje Ljubo Tomažič) odlično dela z njimi, kar se tiče strelskega dela. Vsi so veliko pridobili na hitrosti streljanja, a so še vedno vidna nihanja, ampak to je v vseh ekipah.


Letos boste sezono začeli na domačih tleh, na tekmi na Pokljuki. Kako se ekipa počuti ob tem?

To je čast. Tekmovati doma je najboljše. Proge so konkurenčne oz. ene najtežjih, saj so iste, kot jih imajo člani. Res je lepo tekmovati doma. Ekipa pozna strelišče, tako da imamo malo prednosti pred ostalimi.


Kako je bilo včeraj na prvem neuradnem treningu?

Mi smo prišli na Pokljuko, kot pridemo na vsake priprave. Pridemo, delamo trening – sprememba je le ta, da imamo za vikend tekmo. Delali smo po programu, izvedli smo trening. Malo je bil kratek krog, ker organizator varčuje s snegom za tekme, ampak to je vse normalno. Razmere so za vse iste. Danes nas čaka še en trening in potem v soboto na štart.


Kaj lahko pričakujemo ta konec tedna – dobre uvrstitve, medalje?

Nismo imeli nobene primerjave z ostalimi ekipami, tako da bo to naš pokazatelj, kako stojimo. Pričakujem, da bo kakšen med deset.

Leave a comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja