BP-horizontal-bel-tekst

Bø komajda ubranil prvo mesto, Fak napredoval do 22. mesta

Na Pokljuki sta zadnji dan uvodnih tekem letošnjega svetovnega pokala v biatlonu potekali še zasledovalni tekmi v moški in ženski konkurenci. Zbrano množico je v prijetnem vremenu z 22. mestom, potem ko je pridobil kar 17 mest v primerjavi s šprintersko preizkušnjo, navdušil domači junak, Jakov Fak.

Zasledovanje na 12,5 km v moški konkurenci je na koncu prineslo drugo letošnjo zmago Norvežana Johannesa Thingnesa Bøja, ki pa se je po zadnjih dveh zgrešenih strelih moral močno potruditi za nov uspeh. V ciljnem sprintu je vendarle tesno ugnal danes odličnega in nezgrešljivega Francoza, Quentin Fillon Mailleta, ki je bil na šprintu enajsti, tretji je bil Rus Aleksander Loginov z enim zgrešenim strelom. Loginov se je spogledoval z zmago, a je padel na vrhu zadnjega krajšega vzpona, potem ko je palico zapičil v lasten čevelj in je v cilj prišel z 1,9 sekundnim zaostankom za zmagovalcem.

”Na progi sem slišal, da imam pred zadnjim streljanjem veliko prednost pred šestimi zasledovalci. Moj načrt je bil, da malo upočasnim in prihranim nekaj energije za streljanje, kjer sem želel zadeti štiri ali pet tarč, saj bi tako zanesljivo zmagal. Do zadnjih dveh strelov je kazalo zelo dobro, nato pa sem dvakrat zgrešil. Upal sem, da bi to naredila tudi zasledovalna šesterica, a seveda je to nemogoče. Eden, dva ali trije vedno zadanejo vse tarče in tako je bilo tudi danes. V zadnjem kilometru sem imel dobro taktiko in to mi je na koncu prineslo novo zmago,” je povedal Bø, ki je še dodal, da pred naslednjimi tekmami mora priti v boljšo formo, kot je bil na Pokljuki.

Drugouvrščeni Fillon Maillet je po koncu povedal: ”Strategija je bila enostavna, da zadanem vse strele. V četrtem krogu so mi trenerji povedali, da se lahko borim za drugo mesto, a nisem jih želel poslušati, saj sem želel ohraniti koncentracijo na zadnje streljanje, na zadnjo ”ničlo”. Res sem vse zadel in v zadnji krog sem šel tik ob Johannesu in Aleksandru. Želel sem jima pobegniti, a vedel sem, da sodelujeta. Nato je Aleksander padel, osvojil sem drugo mesto. Prihod v cilj je hiter, Johannes je imel prednost in zato sem lahko zadovoljen.”

Kaj se je zgodilo z Loginovim, da je padel v ključnem delu zasledovanja? ”Za trenutek sem izgubil koncentracijo in palico zapičil v čevelj ter padel. Zelo neprijetno in za to bi se rad opravičil tudi Johannesu. Sicer pa je za mano dober teden, zadovoljen sem z rezultati in zato naprej odhajam z dobrimi občutku.”

Zelo dobro je današnje zasledovanje uspelo najboljšemu Slovencu, Jakovu Faku. Zgrešil je le en strel v leže, vse ostale pa je zadel, tako da je pridno pridobival mesta in se na koncu iz 39. povzpel do 22. mesta, bil je med petimi tekmovalci, ki so danes pridobili največ. ”Popolnoma zadovoljen ne morem biti, sem pa zadovoljen, ker sem delno uresničil cilj, torej da sem se premaknil naprej. Enkrat sem zgrešil, kar je solidno, ni pa odlično. Če bi zadel vse, bi bilo odlično. Glede samega teka mislim, da so rezerve še prisotne, a jih moram najti nekje v sebi. Prepričan sem, vsaj po občutkih na progi, da to imam v sebi. Če sklenemo današnji dan, lahko rečem, da se je premik zgodil, cilji so bili večinoma izpolnjeni, nisem pa 100% zadovoljen. Zelo hvaležen sem, da se je tu zbralo toliko gledalcev. Pred domačo publiko je zelo lepo tekmovati, saj te kar ponese. Včasih se ti zdi, da je kakšen izhod iz strelišča raven. Tudi na samem streljanju je super, čeprav je to še najtežje v psihičnem smislu, ko za vsak strel dobiš ovacije s strani publike. To je še posebno težko pri zadnjih strelih. Če ti gre, pa je to res poseben užitek in hvala vsem navijačem, ki so prišli na Pokljuko.”

Žal so se točke na zadnjem streljanju oddaljile Mihi Dovžanu, potem ko je zgrešil kar tri strele, skupno štiri danes, tako da je padel s 45. na končno 49. mesto. Po koncu slovenskih nastopov na Pokljuki 2018 je naš glavni trener Uroš Velepec najprej ocenil današnje zasledovanje: ”Jaka je naredil velik skok po mestih. Vemo, kakšna je konkurenca, zaostanki so bili do 20. mesta že zelo veliki, več kot minuto. S prikazanim moramo biti zadovoljni, tako v tekaškem kot strelskem pogledu. Bil je tak kot mora biti. Žal izhodišče ni bilo boljše. Če bi štartal okrog 20. mesta, verjamem, da bi se s tem časom boril za prvo peterico. Miha je bil površen pri streljanju. Ni se zbral, potem ko je že prišel na 37. mesto, kar so lepe točke. Moral bi nadaljevati z ničlo ali z enim zgrešenim strelom. Ne bi bilo potrebno hiteti, a je ”zbezljal”, zgrešil je trikrat. Potopil se je. Tu mu malo manjka. Je pa naredil napredek, a nima še odgovornosti, da bi se zavedal pomembnosti streljanja na koncu, saj to lahko dirko naredi dobro ali pa slabo.”

Uroš Velepec je nato potegnil črto pod vsemi slovenskimi nastopi na uvodni postaji letošnjega svetovnega pokala: ”Jakov je v treh štartih pokazal, da je zraven. Ta trenutek nič ne zaostaja. V teku ta trenutek dominira Bø, ostali so dokaj blizu. Jakovu se šprint žal ni izšel, žal pa to vpliva še na zasledovalno tekmo. Zadovoljni smo lahko tudi z Mihom, ostali pa so preveč grešili. Urška je včeraj imela lepo tekmo, a je s padcem na koncu izgubila današnje zasledovanje. Imamo žensko ekipo, ki bo tri, štiri leta morala delati še zelo trdo, če se bo želela približati najboljšim in fante, ki morajo le še malo dozoreti in bomo imeli dobro ekipo.”

Danes sta na Pokljuki tekmovalce vzpodbujala tudi predsednik Organizacijskega odbora Pokljuka ter minister za obrambo Karel Erjavec in minister za izobraževanje, znanost in šport, Jernej Pikalo.

Svetovni pokal v biatlonu se bo prihodnji teden nadaljeval v avstrijskem Hochfilznu.