BP-horizontal-bel-tekst

Priprave na najpomembnejšo biatlonsko sezono

Spoštovni člani Športnega društva Pokljuka,

po spodbudnem začetku koledarskega leta 2020 se je realnost na hitro spremenila in nam postregla z novimi izzivi, ki jih ni mogel slutiti nihče. V tokratnem poročilu se dotikamo zaključka zimske sezone 2019/2020 in opisujemo pregled celotnega obdobja priprav na – za slovenski biatlon najpomembnejši vrhunec prihajajoče sezone – IBU svetovno prvenstvo v biatlonu 2021 Pokljuka.

Prvi udarec koronavirusa: zaključek sezone 2019/20 brez gledalcev
Po svetovnem prvenstvu v Anterselvi se je nadaljevala sezona svetovnega pokala, v kateri so bila prvotno na sporedu še tri prizorišča – Nove mesto na Češkem, Kontiolahti na Finskem in Oslo na Norveškem. Epidemija koronavirusa je češkim organizatorjem onemogočila, da bi biatlonce spodbujali gledalci, prav tako finskim, pri čemer so tekmovanja v Oslu celo odpadla. Tekmovanja v Novem mestu so naši ekipi prinesla 5. mesto Jakova Faka, točke Klemna Bauerja in 8. mesto moške štafete v postavi Jakov Fak, Klemen Bauer, Miha Dovžan in Alex Cisar. Zaključek sezone na Finskem je ponovno pokazal, da imamo ekipno zelo močno moško reprezentanco, saj so se na moškem šprintu prav vsi fantje uvrstili na zasledovalno tekmo, ki pa je le za pičlo sekundo ušla Poloni Klemenčič.

Mladinske ekipe navdušile ob koncu sezone
Trend doseganja odličnih rezultatov mladincev se je nadaljeval tudi ob zaključku sezone, in sicer z medaljami Alexa Cisarja in Lovra Planka na mladinskem svetovnem prvenstvu in odprtem evropskem prvenstvu – skupaj sta jih osvojila kar pet. Omenjena tekmovalca pa nista osamljena, saj nase z visokimi uvrstitvami opozarjajo Toni Vidmar, Nika Vindišar, Matic Repnik in ostali.  Ženska in moška štafeta sta na MSP osvojila 4. mesti, kar priča o močni celotni ekipi.
Veseli tudi dobro delo v regijskih centrih, saj so dekleta in fantje odlično nastopali na mladinskih olimpijskih igrah v Lozani, kjer so s 5. in 6. mestom Kaje Marič in Kaje Zorč, 16. mestom Drejca Trojerja, 6. in 9. mestom Lene Repinc ter 16. mestom Jaše Zidarja na mladinskem svetovnem prvenstvu dokazali, da je prihodnost slovenskega biatlona svetla.

Večina ciljev v sezoni 2019/20 dosežena, viden je velik korak naprej
Minulo sezono lahko označimo kot uspešno, saj smo dosegli večino zastavljenih ciljev, manjkala je le uvrstitev na stopničke za zmagovalce. Izboljšana hitrost in natančnost streljanja sta se odražali predvsem pri odličnih rezultatih štafetnih tekem. Ponovno 5. mesto moške štafete na svetovnem prvenstvu in skupno 6. mesto v razvrstitvi svetovnega pokala v štafetah so prav gotovo rezultati, ki pričajo, da le-ti niso slučajni, in na katere bi bile ponosne precej večje biatlonske države. Močna ekipa je pokazatelj, da imamo odlično, četudi majhno ekipo, ki ima dober potencial tudi za svetovno prvenstvo na Pokljuki 2021 in Olimpijske igre v Pekingu leta 2022. Moška ekipa je dosegla 11. mesto v pokalu narodov in smo daleč najvišje s finančno primerljivimi državami. V kolikor se v to razvrstitev ne bi upoštevale tekme mešanih štafet, bi bili moški na 9. mestu. Jakov Fak je sezono končal na skupno 14. mestu v svetovnem pokalu, pred njim so končali le biatlonci iz štirih najmočnejših (tudi finančno najbolj podprtih) reprezentanc: Norveške, Francije, Nemčije in Rusije.
Združena ženska ekipa je pod vodstvom Andreje Mali in Lenarta Oblaka  pokazala napredek, Lea Einfalt je dosegla točke svetovnega pokala, Polona Klemenčič in Nika Vindišar sta se jim zelo približali. Nekateri nastopi so bili na zelo visoki ravni, 9. mesto ženske štafete po dveh predajah v Hochfilznu kaže, da smo v sezoni ali dveh tudi pri dekletih lahko precej bližje svetovnemu vrhu. Ženske so z 21. mestom v pokalu narodov obdržale kvoto treh tekmovalk v svetovnem pokalu, kar je bil primarni cilj.

Prilagoditve v pripravljalnem obdobju, državni prvaki in prvi stik s snegom
Po uvodnem delu pripravljalne sezone, ko so se zaradi omejitev novega koronavirusa reprezentanti pripravljali večinoma posamično, kasneje po sprostitvi nekaterih ukrepov pa že trenirali na Pokljuki, so se v avgustu odpravili na naporen sklop priprav v Obertilliach v Avstriji. Po vrnitvi jih je čakalo državno prvenstvo 19. in 20. septembra na Pokljuki. Lovoriki sta v sprintu pobrala Jakov Fak, pred Klemnom Bauerjam in Rokom Tršanom ter Lea Einfalt, pred Leno Repinc in Polono Klemenčič; na preizkušnji s skupinskim štartom pa Rok Tršan pred Bauerjem in Fakom ter presenetljivo mlada Lena Repinc pred Leo Einfalt in Niko Vindišar. Reprezentanti so nato odšli na prvi snežni trening na ledenik Dachstein v Avstriji, Jakov Fak pa se je udeležil prestižnega mestnega spektakla v biatlonu v nemškem Wiesbadnu.
Med pripravami so ekipe z veseljem našle čas tudi za nekaj sponzorskih aktivnosti. Tako so na poziv Pivovarne Laško Union v aprilu na solidarnostno pomoč priskočili slovenskim hmeljarjem, v avgustu v sklopu akcije Gremo v hribe obiskali Vogar, v septembru pa še Šmohor.

Biatlonski dan
V soboto, 19. septembra 2020, prvi dan državnega prvenstva, je na Pokljuki potekal tudi biatlonski dan, že tradicionalno dan, ko se na Pokljuki zberejo vsi podporniki biatlona in si skupaj ogledajo državno prvenstvo. Biatlonski dan smo izkoristili tudi za podpis novih sponzorskih pogodb, s katerimi bodo reprezentancam omogočeni še boljši pogoji za delo. Novi direktor Smučarske zveze Slovenije Uroš Zupan je podpisal pogodbi za oblačila znamke Halti, v katerih bodo v naslednjih dveh sezonah nastopali slovenski biatlonci in očala Cebe ter z Avto hišo Kranj, ki bo z vozili znamke Citroën (poleg znamke BMW) prav tako dve leti mobilni partner in sponzor slovenske biatlonske reprezentance. Predsednik ŠD Pokljuka Peter Zupan pa je podaljšal že večletno sodelovanje pri podpori tekem za svetovni pokal in tokrat tudi svetovno prvenstvo s podjetjem Mides d.o.o.
Vodstvo panoge biatlon je pomagalo zagotoviti tudi osebne sponzorje za mlade biatlonke in biatlonce. Tako bo podjetje Elmont Bled d.d. podpiralo Niko Vindišar, Flora Sport d.o.o. Nino Zadravec in Leo Einfalt, Investsem d.o.o. Polono Klemenčič, OO svetovnega prvenstva v biatlonu 2021 Pokljuka pa Lovra Planka.
Podelili smo tudi nagrade za najboljše tekmovalce in klube v pretekli sezoni 2019/20 v skupnem seštevku Pokala Alpina v biatlonu. Najuspešnejši klub pretekle sezone je TSK Triglav Kranj, pred SK Ihan in SK Brdo. Predstavniki klubov so dobili zaslužena priznanja in priložnostne praktične nagrade.

Prilagoditev tekmovalnega programa svetovnega pokala, novinarska konferenca pred sezono na digitalni platformi in nove uradne fotografije
Sezona 2019/2020 se je zaradi prvega vala pandemije novega koronavirusa končala predčasno. Zdravstvena slika v regiji pa je tudi Mednarodno biatlonsko zvezo (IBU) prisilila, da temeljito spremeni svoj tekmovalni ritem. Bistvena novost je, da bodo tekmovalci na istem prizorišču zaradi zdravstvene varnosti tekmovali na dveh različnih tekmovanjih, prav tako v koledarju manjka kar nekaj tradicionalnih gostiteljev. Uvod sezone je z dvema prireditvama pripadel Kontiolahtiju blizu polarnega kroga, po dve tekmovanji bodo gostili še avstrijski Hochfilzen, nemški Oberhof in Nove Mesto na Češkem, tik pred februarskim SP bo še prireditev v Anterselvi, finale pa bo marca v Oslu. Osnovna želja IBU-ja je, da se tekmovalci in spremljevalci izognejo nepotrebnim potovanjem, ki vselej predstavljajo tudi tveganje za okužbo. Zaradi novega koronavirusa bodo tudi biatlonci vse tekme preživeli v t.i. »mehurčku« in kot vse kaže, bo tudi večina tekem potekala brez gledalcev.
V zaključnem delu priprav je virus ujel tudi nekatere člane reprezentance, ki pa so že popolnoma okrevali in so že na prizorišču prvih tekem za svetovni pokal. V izogib kakršnikoli možnosti okužbe je bila tudi novinarska konferenca pred sezono, ki je potekala v torek, 17. 11. 2020,  izvedena preko digitalne platforme Zoom. Tekmovalci in vodstvo so predstavili potek priprav in podali cilje ter želje za sezono. »Pred začetkom sezone smo si zastavili kar visoke cilje, med drugim je to tudi medalja na domačem svetovnem prvenstvu na Pokljuki. V moški konkurenci si tam želimo vsaj dva tekmovalca med prvih petnajst, med dekleti pa eno med prvih petindvajset. Želimo, da je vsaj ena štafeta uvrščena do osmega mesta. V svetovnem pokalu je cilj uvrstitev na stopničke ter trikrat do 10. mesta v moški konkurenci. Pri dekletih pa želimo vsaj dvakrat do tridesetega mesta in da bi bili vsaj dve tekmovalki v točkah svetovnega pokala. Ciljamo tudi na visoko uvrstitev v pokalu narodov. Pri moških ciljamo na 10. mesto, kar bi nam dalo kvoto petih tekmovalcev v naslednji sezoni, pri ženskah pa je cilj 20. mesto, kar nam prinese olimpijske kvote,« je cilje predstavil vodja panoge biatlon Janez Ožbolt. Glavna trenerka ženske reprezentance Andreja Mali je izpostavila, da so »čez poletje naredili dobro delo. Glede na vse razmere, nismo bili prikrajšani za treninge. Vse je potekalo po načrtu, normalno. Dekleta so bila pridna, lahko rečem, da smo že naredili en velik korak naprej na skoraj vseh področjih. Kar nam manjka, je tudi skozi poletje, stik s konkurenco.« Jakov Fak je uvedel določene spremembe v svojem delu priprav na sezono. »Menil sem, da bi mi delni pristop, ki ga ima Klemen v zadnjih nekaj sezonah, znal koristiti. Začutil sem potrebo, da bi malo manj časa preživel na pripravah in bi se več časa ubadal sam s sabo in s svojimi šibkimi točkami na treningu. Veliko dela sem opravil sam in se poizkušal učiti na napakah, ki jih ponavljaš dnevno.« »Trenutno se počutim v redu, tečem hitreje, upam, da bo to tudi v sorazmerju s konkurenco na svetovni ravni,« je še dodal pred začetkom sezone.
V letošnjo sezono se na vznemirljive preizkušnje z najboljšimi biatlonci na svetu podajajo člani moške A reprezentance: Jakov Fak, Klemen Bauer, Miha Dovžan, Rok Tršan in Alex Cisar, nad katerimi bedi glavni trener Uroš Velepec ter med dekleti članice ženske A ekipe: Lea Einfalt, Polona Klemenčič, Nina Zadravec, Nika Vindišar in Tais Vozelj z glavno trenerko Andrejo Mali. Kot se spodobi, smo pred sezono posneli tudi uradne fotografije z vso novo opremo in partnerji. Gradiva so na voljo za uporabo medijem in partnerjem.

Aktivnosti za pripravo in izvedbo IBU svetovnega prvenstva 2021 na Pokljuki v polnem zamahu
Za potek priprav v tem obdobju je bila ključna uradna potrditev oz. zelena luč za izvedbo IBU Svetovnega prvenstva v biatlonu 2021 na Pokljuki s strani Izvršnega odbora Mednarodne biatlonske zveze (IBU) na seji, ki je potekala od 25. do 27. septembra 2020 v Münchnu. Poleg potrditve prvenstva smo s strani Mednarodne biatlonske zveze IBU prejeli tudi navodila za organizacijo s Covid-19 standardi, ki opredeljujejo vsa področja organizacije, medtem ko odločitev o gledalcih IBU v celoti prepušča organizatorju. Za izvedbo svetovnega prvenstva na Pokljuki pa je to ena od ključnih odločitev. Zato so bili v omenjenem obdobju pripravljeni trije scenariji:

Temu prilagojena sta bila tudi elaborat izvedbe, in sicer je bil elaborat za scenarij A pripravljen 30. 9. 2020, prilagoditvi za izvedbi B in C pa 20. 10. 2020. Vsi trije scenariji vključujejo tudi ustrezne finančne načrte.
Scenariji v celoti sledijo smernicam za preprečevanje okužbe s koronavirusom na IBU dogodkih (IBU Event Guidelines Covid-19), ki smo jih, kot že omenjeno, prejeli v mesecu septembru s strani IBU. Te protokole smo integrirali v scenarije izvedbe in prilagodili prizorišče, razporeditev namestitev, izvedbo prehrane in prevozov ter ostala področja organizacije na način, da bo izvedba varna in skladna z glavno usmeritvijo preprečevanja širjenja okužb v t.i. »mehurčku«. V pripravi je tudi interni protokol za izvedbo svetovnega prvenstva, ki bo za vse udeležence povzemal nacionalna pravila in pravila organizatorja.

Večina infrastrukturnih nadgradenj na Rudnem polju že končanih
Že v lanski zimski sezoni so na svetovnem pokalu biatlonci imeli priložnost preizkusiti nove tekaške proge. Te so že v preteklosti veljale za zahtevne, tokrat pa so postale še bolj zanimive. Nekateri so jih označili za ene najbolj zahtevnih prog, kar jih premorejo svetovna biatlonska tekmovanja, kar pomeni, da bo v prihodnosti zanimivost spopadov biatloncev na še višjem nivoju.
”Pred lansko zimsko sezono smo spremenili precejšen del proge. Razlogi so v spreminjajočih se potrebah in razvoju biatlona. V zadnjih 20-ih letih se proge niso bistveno spremenile, zato je bil zaradi prihajajočega svetovnega prvenstva ta poseg nujno potreben. Po preizkusu prog in odzivih tekmovalcev smo površino še izboljšali, in sicer s prilagoditvijo ostrih ovinkov, odstranjevanjem kamenja in dodajanjem zemlje. Na ta način smo lahko zasadili več travnate površine, zaradi česar se bo potreba po količini snega zmanjšala,” je povedal Matej Kordež, vodja tekmovanja. Pred prvim večjim sneženjem smo uspeli delno prilagoditi tudi vhod na strelišče, kar bo tekmovalcev nedvomno omogočalo enako vrednejše pogoje. Med najnovejše pridobitve na Pokljuki spada tudi kapelica zaščitnice svete Barbare.
V mesecu avgustu je bila izvedena tudi sanacija akumulacijskega jezera, ki je glavni vir izdelave umetnega snega. Minister si je na podlagi osnov MESP uredbe ogledal zaključno delo vodnega zajetja na Rudnem polju. G. Tim Farčnik, generalni sekretar OO Pokljuka, in g. Blaž Repinc, predsednik Zbora za biatlon, sta ministra seznanila tudi z biatlonskim centrom. G. Vizjaku so opisali vse dosedanje delo, opravljeno v pripravi na izvedbo svetovnega prvenstva: prenovljene tekaške proge in njihova razporeditev, ureditev deponije umetnega snega, razporeditev gozdnega robu in ostale posege, povezane z MESP uredbo.
V novembru je bila uspešno končana tudi ureditev cestne infrastrukture, in sicer t.i. tretji vozni pas v dolžini približno enega kilometra od Rudnega polja, ki pa ni pomemben samo za prvenstvo, pač pa tudi za logistiko prometa na Pokljuki ter obračališča za potrebe prevoza posameznih deležnikov v sklopu prvenstva. Trenutno potekata še nadgradnji električnega in optičnega omrežja.

Okrepljen Organizacijski odbor Pokljuka za pripravo in izvedbo svetovnega prvenstva
Že junija se je Organizacijski odbor Pokljuka okrepil z novimi člani in funkcijami, v začetku septembra pa so se skupaj z Logističnim odborom ob upoštevanju strogih ukrepov za preprečitev širjenja novega koronavirusa srečali na Bledu. Za predsednika OO Pokljuka je bil imenovan g. Jelko Kacin (nekdanji minister, član Evropskega parlamenta, predstavnik Slovenije pri zvezi NATO in predsednik ostalih športnih organizacijskih odborov), za njegovega namestnika pa g. Andrej Šter (vodja konzularnega sektorja ministrstva za zunanje zadeve), ki bosta v sodelovanju z vlado Republike Slovenije, ustvarila okolje za uspešno organizacijo svetovnega prvenstva. Generalni sekretar OO Pokljuka je g. Tim Farčnik, ki deluje kot predstavnik in glavni operativni kontakt. Formirana sta Logistični in Tekmovalni odbor, katerih člani bodo skrbeli za operativno izvedbo prvenstva. Prve seje OO Pokljuka so se udeležili tudi številni predstavniki ministrstev, vključno z dr. Simono Kustec, ministrico za izobraževanje, znanost in šport.

World Broadcaster Meeting oz. srečanje svetovnih medijskih hiš
Organizacijski odbor Pokljuka in proizvajalec mednarodnega signala  RTV Slovenija sta od 24. do 26. avgusta 2020 organizirala srečanje svetovnih televizij, ki bodo februarja 2021 prenašale svetovno prvenstvo v biatlonu. Srečanje je potekalo na Bledu, udeležilo se ga je 13 medijskih hiš. Tistim, ki jim je bila onemogočena fizična udeležba, sta organizatorja zagotovila prenos v živo. Udeleženci so bili seznanjeni z vsemi potrebnimi informacijami, vezanimi na prizorišče, časovnice in ostale zahteve.

Seje Izvršnega odbora Športnega društva Pokljuka, redni sestanki delovnih področij OO Pokljuka v virtualni izvedbi in kadrovske predpriprave na prvenstvo
V času omejitev so se vse formalne aktivnosti delovanja Športnega društva Pokljuka in Organizacijskega odbora Pokljuka, predvsem pa logističnega in tekmovalnega, prestavile na digitalne platforme. Potekala so dopisne seje IO ŠD Pokljuka.
Vodje delovnih področij so od marca naprej redno sodelovali na skupnih in ločenih sestankih, ki so potekali preko platforme Zoom. Na zadnjem skupnem sestanku z vsemi vodji področij (logistični in tekmovalni odbor) v novembru, ki je prav tako potekal preko video konference, so bili vodje seznanjeni s trenutno situacijo, prilagoditvami in pogoji za sodelovanje, prejeli so tudi vse potrebne dokumente in smernice. Vodje področij aktivno prevzemajo naloge in pripravljajo izvedbene dokumente za več možnih scenarijev, hkrati pa so bili že pozvani, da pripravijo sezname sodelavcev. Izvedba največje biatlonske prireditve bo v luči koronavirusa popolnoma drugačna, kot smo jo bili vajeni v preteklih letih. Vsi sodelujoči bodo pred prevzemom akreditacije morali podpisati Deklaracijo o  dolžnostih udeležencev na IBU dogodkih in hkrati predložiti negativen testa na okužbo s koronavirusom. Testiranja bo zagotovil OO Pokljuka, lokacija laboratorija pa bo znana naknadno. Sodelavci, ki bodo v neposrednem stiku z najbolj ranljivo skupino (tekmovalci, trenerji, serviserji, partnerji Siwidata, Plaras, Infront, partnerji opremljevalci, IBU) se bodo morali posluževati ”mehurčka”, kar pomeni namestitev na Pokljuki in redno testiranje na okužbo s koronavirusom. Kot omenjeno, vodje posameznih področij intenzivno pripravljajo sezname sodelavcev, ki bodo sodelovali na svetovnem prvenstvu.
Redno potekajo tudi sestanki z vsemi ostalimi deležniki: IBU, EBU, RTV Slovenija in Infront, s katerimi je bilo preko video povezav opravljenih več sestankov o stanju, spremembah oz. prilagoditvah in možnostih za najboljšo izvedbo prvenstva. V luči trenutne situacije delo pisarne OO Pokljuka že nekaj tednov poteka od doma, vse redne aktivnosti pa se odvijajo nemoteno.

Na Pokljuki že nastajajo zaloge snega za svetovno prvenstvo
In nenazadnje, nizke temperature v zadnjih dneh so biatlonske delavce na Pokljuki vzpodbudile, da so začeli pripravljati zaloge umetnega snega za februarsko svetovno prvenstvo. Brane Gomilar, dolgoletni sodelavec in operativec v Športnem centru Triglav Pokljuka, pravi, da si želijo narediti vsaj 10.000 kubičnih metrov snega.
Najbolj aktualno je vprašanje, kdaj bo sneg na voljo tekmovalcem in ljubiteljem smučarskega teka. “To je najbolj odvisno od vremena. Dokler ne bo stabilno, prog ne bomo urejali,” pojasnjuje Gomilar, ki dodaja, da dela na Rudnem polju trenutno ne manjka. Po ureditvi tras za proge zdaj potekajo intenzivna dela na snežnem stadionu, ki bo februarja pričakal biatlonsko elito.

Upamo, da delite naše navdušenje nad začetkom sezone, ki se je pretekli vikend pričela v finskem Kontiolahtiju. Jakov Fak je z vrhunskima uvrstitvama, s 7. mestom na individualni preizkušnji in 5. mestom v šprintu, dokazal, da bo sezona zanimiva in da naši biatlonci in biatlonke potrebujejo našo podporo. Ne pozabite, biatlon je svetoven in svetovno je navijati za naše!