BP-horizontal-bel-tekst

Biatlonski center na Pokljuki slavi 10-letnico prenove

Slovenski biatlonci so pred desetletjem na Pokljuki dobili nov prenovljen športni center. Ta je omogočil nadaljnji razvoj športa na Pokljuki, obstanek tekem najvišje ravni biatlona na Rudnem polju, z leti pa se je razvil v precej več kot športni center. Konec tedna so se na Rudnem polju zbrali glavni akterji prenove, ki je omogočila tudi kandidaturo za IBU svetovno prvenstvo 2021.

Pred desetletjem je Pokljuki grozilo, da zaradi neustrezne infrastrukture ostane brez tekem svetovnega pokala. Potreben je bil nov sodoben objekt, zaradi okoljevarstvenih standardov v Triglavskem narodnem parku pa je bila pri gradnji potrebna posebna previdnost.

Takrat, 13. oktobra 2009, so biatlonci dobili nove zmogljivosti za trening in tekmovanja, tudi z delno osvetljeno rolkarsko in tekaško stezo, sodobnim hotelom, savno, fitnesom, stadionom s streliščem, tribunami, večjim parkiriščem.

Pri gradnji in prenovi biatlonskega centra na Pokljuki se je, predvsem zaradi umetnega zasneževanja, pogosto pojavljal problem vode in njene smotrne, naravi prijazne porabe. Z novo čistilno napravo in okolju prijaznim ravnanjem z vodnimi zalogami pa so poskrbeli tudi za ustrezno umestitev centra v občutljivo okolje.

A prenovljeni center je postal tudi pomembna točka za turizem občin Bled, Bohinj in Gorje. Smučine pozimi so namenjene tudi rekreativcem, v ostalem delu leta pa je Pokljuka pomembna točka kot izhodišče za izlete v naravo in gore, v zadnjih letih tudi za kolesarjenje. Pravkar se s prvo slano končuje tudi vrhunec gobarske sezone.

A center je v stalnem razvoju. V zadnjem desetletju so bili stalno izvedeni manjši popravki in nekaj novih je za potrebe svetovnega prvenstva 2021 še načrtovanih.

Nekdanji predsednik Smučarske zveze Slovenije Stanislav Valant se je spomnil časov pred desetletjem in izpostavil željo, prodornost in vztrajnost, ki so jo imeli funkcionarji nekoč na smučarski zvezi, da so nastajali tovrstni objekti, pa čeprav je bilo znotraj zveze veliko interesov.

Zdajšnji direktor zveze Franci Petek pa je izpostavil pomen centrov na Pokljuki, v Planici in na Rogli, ki so se posodobili v času Valantovega vodstva, obenem pa vse nekdanje nosilce pomembnih funkcij na SZS pozval, naj tudi zdaj pomagajo pri novih izzivih.

Dan je popestril tudi terenski studio Vala 202, ki se je celo dopoldne oglašal s Pokljuke. Aleš Smrekar je imel številne zanimive sogovornike in teme – sprehajali so se po poteh planincev, gobarjev, sestreljenega letala, biatloncev, alpskih svizcev… Če ste zamudili, vabljeni, da poslušate vsebine na tej povezavi.